Пълнена гергьовска агнешка плешка
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 агнешка плешка
- 3 стръка розмарин
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. сол
- 3 с. л. зехтин
- шарен пипер на вкус
- за пълнежа:
- 1 с. л. зехтин
- 3 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 100 г бекон, нарязан на кубчета
- ½ ч. ч. трохи от бял хляб
- 1 жълтък
- 200 г агнешка кайма или сурова наденица
- 2 с. л. нарязани зелени маслини
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- ½ ч. ч. консервирани гъби
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- за гарнитура:
- 800 г пресни картофи, срязани на две
- 300 г млади моркови
- 1 глава червен лук, нарязана на дебели резени заедно
- 1 стрък розмарин
- 1 стрък мащерка
Начин на приготвяне
- 1.
Плешката се обръща с вътрешната страна нагоре, прави се дълъг разрез в средата и с помощта на остър нож се отстранява лопатката. Костта на джолана се запазва. Плешката се обръща и кожата се нарязва до месото с плитки успоредни нарези.
- 2.
Листата на розмарина се отделят и се скълцват с нож. Стриват се заедно със солта, малко зехтин, лимоновата кора и малко шарен пипер. С получената смес се обтрива бутчето от всички страни.
- 3.
Плънката се приготвя, като в загретия зехтин се запържват лукът и беконът до златисто. Добавят се трохите. Щом сместа изстине, се обърква с каймата, маслините, гъбите, лимоновата кора, кимиона и жълтъка.
- 4.
Бутчето се напълва на мястото на костта с плънката и се овързва със здрав памучен бял конец. Слага се да се запържи в сгорещен тиган от всички страни. Поставя се в тавичка, покрива се добре с хартия за печене и се пече на 160°С 120 мин.
- 5.
Зеленчуците се посоляват и се поставят заедно със стръка розмарин при плешката в тавата. Разбъркват се с отделената мазнина и се слагат да се пекат още 40 мин. на 200°С.
- 6.
Преди да се нареже, плешката се оставя да постои 15 мин.