Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена флейка Матамбре

Снимка за Пълнена флейка Матамбре
150
Време за приготвяне: 2,5 часа + 6 часа мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Матамбре е специалитет от Аржентина, Парагвай и Уругвай, чийто предшественик се е появил заедно с италианските преселници в тези страни. Названието му буквално се превежда като "убиец на глада", но богатото и изкусително ястие е много повече от това.

СъставНеобходими продукти за 4-6 порции

  • 800 - 900 г телешка флейка, цяло парче
  • 200 г спанак
  • 4 сварени моркова, срязани на четвъртини по дължина
  • 1 червена чушка, нарязана на ивици
  • 6 сварени пъдпъдъчи яйца или 2 кокоши
  • 1 глава червен лук, нарязан на фини кръгчета
  • 300 мл горещ телешки или зеленчуков бульон
  • 2 с. л. зехтин
  • за соса чимичури:
  • 1 ч. ч. нарязан магданоз
  • 7 скилидки чесън, пресовани
  • 1 ч. л. риган
  • 1 с. л. червен пипер
  • ½ ч. л. кайенски пипер
  • 1 ч. л. сол
  • 60 мл винен оцет
  • 200 мл зехтин
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Телешката флейка се оформя като правоъгълник, начуква се с чук и се набожда с вилица.

  • 2.

    Всички продукти за соса без зехтина се слагат в блендер и се пасират грубо. Разбъркват се със зехтина и се оставят да постоят 30 мин. на стайна температура. Със 100 мл от сместа се намазва рулото и се оставя да се маринова 6 часа или цяла нощ.

  • 3.

    Месото се разгъва, покрива се с листата спанак и се разпределят морковите, чушката, яйцата и лукът. Завива се на стегнато руло и се овързва с дебел памучен конец.

  • 4.

    Зехтинът се загрява и месото се слага да се зачерви от всички страни. Премества се в глинен съд с капак или в друг топлоустойчив съд. Залива се с бульона и се слага да се пече покрит с капак или алуминиево фолио за 1,5-2 часа.

  • 5.

    След като се изпече, се оставя да почине 15 мин. и се нарязва на парчета. Сервира се с останалия сос.
     

Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари