Пълнена флейка Матамбре
Матамбре е специалитет от Аржентина, Парагвай и Уругвай, чийто предшественик се е появил заедно с италианските преселници в тези страни. Названието му буквално се превежда като "убиец на глада", но богатото и изкусително ястие е много повече от това.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- 800 - 900 г телешка флейка, цяло парче
- 200 г спанак
- 4 сварени моркова, срязани на четвъртини по дължина
- 1 червена чушка, нарязана на ивици
- 6 сварени пъдпъдъчи яйца или 2 кокоши
- 1 глава червен лук, нарязан на фини кръгчета
- 300 мл горещ телешки или зеленчуков бульон
- 2 с. л. зехтин
- за соса чимичури:
- 1 ч. ч. нарязан магданоз
- 7 скилидки чесън, пресовани
- 1 ч. л. риган
- 1 с. л. червен пипер
- ½ ч. л. кайенски пипер
- 1 ч. л. сол
- 60 мл винен оцет
-
200 мл зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Телешката флейка се оформя като правоъгълник, начуква се с чук и се набожда с вилица.
- 2.
Всички продукти за соса без зехтина се слагат в блендер и се пасират грубо. Разбъркват се със зехтина и се оставят да постоят 30 мин. на стайна температура. Със 100 мл от сместа се намазва рулото и се оставя да се маринова 6 часа или цяла нощ.
- 3.
Месото се разгъва, покрива се с листата спанак и се разпределят морковите, чушката, яйцата и лукът. Завива се на стегнато руло и се овързва с дебел памучен конец.
- 4.
Зехтинът се загрява и месото се слага да се зачерви от всички страни. Премества се в глинен съд с капак или в друг топлоустойчив съд. Залива се с бульона и се слага да се пече покрит с капак или алуминиево фолио за 1,5-2 часа.
- 5.
След като се изпече, се оставя да почине 15 мин. и се нарязва на парчета. Сервира се с останалия сос.