Пълнена агнешка плешка в гърне
Традиционното за пролетта печено агнешко приема различни и все вкусни форми. Нашето предложение е за бавно приготвена с много зеленчуци крехка плешка.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 3 с. л. зехтин Classic
- 1 връзка лапад или 200 г спанак, ситно нарязан
- 1 ч. ч. сварен кафяв ориз
- 4 с. л. нарязан пресен джоджен
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 1 обезкостена агнешка плешка
- 1 ч. ч. дребни лукчета, обелени
- 3 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 резен целина, нарязан на кубчета, или 2 стръка селъри
- 250 мл зеленчуков или пилешки бульон
-
сол и пипер меланж на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В 1 с. л. загрят зехтин се слагат пресният лук и чесънът, разбъркват се на умерен огън, докато станат ароматни, но не бива да се зачервяват. Слагат се лападът или спанакът и се разбъркват, докато завехнат. Смесват се с ориза, джоджена, магданоза, посоляват се и се подправят със сол и пипер на вкус.
- 2.
Обезкостената плешка се начуква между два листа прозрачно фолио, поръсва със сол и пипер на вкус и се напълва с оризовата плънка. Завива се на руло и се овързва с бял памучен конец.
- 3.
Останалият зехтин се сгорещява и в него се слага да се зачерви плешката от всички страни. Премества се в гърнето.
- 4.
В същата мазнина се пускат морковите, целината и лукчетата и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се при месото. Всичко се залива с бульона, затваря се с капак и се слага в студена фурна. Загрява се на 170˚ С. Пече се около 2 часа. Последните 30 мин. може да се пече без капак, за да се получи запечена карамелена коричка.