Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена агнешка плешка в гърне

Снимка за Пълнена агнешка плешка в гърне
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Традиционното за пролетта печено агнешко приема различни и все вкусни форми. Нашето предложение е за бавно приготвена с много зеленчуци крехка плешка.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  1. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  2. 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
  3. 3 с. л. зехтин Classic
  4. 1 връзка лапад или 200 г спанак, ситно нарязан
  5. 1 ч. ч. сварен кафяв ориз
  6. 4 с. л. нарязан пресен джоджен
  7. 2 с. л. нарязан магданоз
  8. 1 обезкостена агнешка плешка
  9. 1 ч. ч. дребни лукчета, обелени
  10. 3 моркова, нарязани на кръгчета
  11. 1 резен целина, нарязан на кубчета, или 2 стръка селъри
  12. 250 мл зеленчуков или пилешки бульон
  13.  сол и пипер меланж на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В 1 с. л. загрят зехтин се слагат пресният лук и чесънът, разбъркват се на умерен огън, докато станат ароматни, но не бива да се зачервяват. Слагат се лападът или спанакът и се разбъркват, докато завехнат. Смесват се с ориза, джоджена, магданоза, посоляват се и се подправят със сол и пипер на вкус.

  2. 2.

    Обезкостената плешка се начуква между два листа прозрачно фолио, поръсва със сол и пипер на вкус и се напълва с оризовата плънка. Завива се на руло и се овързва с бял памучен конец.

  3. 3.

    Останалият зехтин се сгорещява и в него се слага да се зачерви плешката от всички страни. Премества се в гърнето.

  4. 4.

    В същата мазнина се пускат морковите, целината и лукчетата и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се при месото. Всичко се залива с бульона, затваря се с капак и се слага в студена фурна. Загрява се на 170˚ С. Пече се около 2 часа. Последните 30 мин. може да се пече без капак, за да се получи запечена карамелена коричка.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари