Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена агнешка плешка с шамфъстък и ароматно масло

Снимка за Пълнена агнешка плешка с шамфъстък и ароматно масло
200
Време за приготвяне: 200 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Печените меса с разнообразни и интересни плънки винаги подсказват специално отношение на готвача към храната и към гостите на масата. Това богато и съблазнително агнешко печиво е достойно и за най-придирчивата празнична трапеза.
 

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 агнешка плешка
  • 1 ч. л. смляна морска сол
  • 1 ч. л. смлян шарен пипер
  • ½ ч. л. счукани семена от резене, по желание
  • 1 щипка смлян кимион
  • 30 мл зехтин
  • 2 връзки пресен лук, едро нарязани
  • 1 глава чесън
  • 2 ч. ч. бяло вино
  • 500 г чери домати
  • 1 лимон, нарязан на четвъртини
  • за плънката:
  • 150 г белен шамфъстък, едро счукан
  • 100 г меко масло
  • 1 ч. л. лимонова кора
  • 1 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. пушен червен пипер
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • ½ ч. л. смлян шарен пипер
  • ½ ч. л. смляна морска сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Плешката се обезкостява. Смесват се солта, пиперът, семената от резене и кимионът и с тях се обтрива плешката.

  2. 2.

    За плънката всички продукти се разбъркват заедно. Оформя се на фитил с дължина около 20 см. Слага се с центъра на обезкостената плешка от страната, където е бил кокалът. Завива се на руло и се овързва със здрав бял памучен конец.

  3. 3.

    Зехтинът се загрява, в него се слага плешката да се зачерви от всички страни. Изважда се и се поставя в дълбок глинен или чугунен съд с капак.

  4. 4.

    В мазнината от запържването на месото се слагат пресният лук и необелените скилидки чесън. Разбъркват се 2-3 мин. Прибавя се виното и се оставя да поври на силен огън 5 мин. Слагат се доматите и резените лимони, разбъркват се. Посолява се на вкус.

  5. 5.

    Плешката се покрива със зеленчуците, затваря се с капак и се пече около 2 часа във фурна, загрята на 160° С. Отваря се капакът и се допича, за да се зачерви и да се редуцира сосът.

  6. 6.

    След като се изпече, плешката се оставя да почине 15 мин., нарязва се на парчета и се поднася с лъжица от соса.
     

Подходящи типове вина
Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари