Пълнена агнешка плешка с шамфъстък и ароматно масло
Печените меса с разнообразни и интересни плънки винаги подсказват специално отношение на готвача към храната и към гостите на масата. Това богато и съблазнително агнешко печиво е достойно и за най-придирчивата празнична трапеза.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 агнешка плешка
- 1 ч. л. смляна морска сол
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- ½ ч. л. счукани семена от резене, по желание
- 1 щипка смлян кимион
- 30 мл зехтин
- 2 връзки пресен лук, едро нарязани
- 1 глава чесън
- 2 ч. ч. бяло вино
- 500 г чери домати
- 1 лимон, нарязан на четвъртини
- за плънката:
- 150 г белен шамфъстък, едро счукан
- 100 г меко масло
- 1 ч. л. лимонова кора
- 1 с. л. лимонов сок
- ½ ч. л. пушен червен пипер
- 1 скилидка чесън, пресована
- ½ ч. л. смлян шарен пипер
- ½ ч. л. смляна морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Плешката се обезкостява. Смесват се солта, пиперът, семената от резене и кимионът и с тях се обтрива плешката.
- 2.
За плънката всички продукти се разбъркват заедно. Оформя се на фитил с дължина около 20 см. Слага се с центъра на обезкостената плешка от страната, където е бил кокалът. Завива се на руло и се овързва със здрав бял памучен конец.
- 3.
Зехтинът се загрява, в него се слага плешката да се зачерви от всички страни. Изважда се и се поставя в дълбок глинен или чугунен съд с капак.
- 4.
В мазнината от запържването на месото се слагат пресният лук и необелените скилидки чесън. Разбъркват се 2-3 мин. Прибавя се виното и се оставя да поври на силен огън 5 мин. Слагат се доматите и резените лимони, разбъркват се. Посолява се на вкус.
- 5.
Плешката се покрива със зеленчуците, затваря се с капак и се пече около 2 часа във фурна, загрята на 160° С. Отваря се капакът и се допича, за да се зачерви и да се редуцира сосът.
- 6.
След като се изпече, плешката се оставя да почине 15 мин., нарязва се на парчета и се поднася с лъжица от соса.