Пълнена агнешка плешка
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 агнешка плешка
- 300 мл бира
- за маринатата:
- 6 с. л. зехтин
- 1 с. л. листа от пресен розмарин, нарязани на ситно
- 1 с. л. балсамов оцет
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- сол и шарен пипер на вкус
- за плънката:
- 300 г сурова наденица
- 100 г зелени маслини без костилки
- 1 с. л. каперси или нарязани кисели краставички
- ½ ч. ч. консервирани гъби
- за гарниране:
- 1 кг пресни картофи
- 10 скилидки чесън, необелени
- 4 с. л. магданоз и джоджен, нарязани на ситно
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Плешката се обезкостява, като се внимава месото да остане цяло. Леко се начуква.
- 2.
Смесват се зехтинът, розмаринът, оцетът и лимоновата кора и се слага черен пипер на вкус. С получената марината се обтрива месото, поставя се в съд покрит с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника поне 4 часа.
- 3.
Каймата от наденицата се изважда и се омесва с маслините, гъбите и каперсите.
- 4.
Бутчето се посолява и се напълва с месната смес, завива се на руло и се овързва с бял памучен конец или се закрепва с клечки за зъби. Слага се в тавичка за печене, залива се с бирата и се пече в загрята фурна на 180° С за 20 мин. Покрива се с алуминиево фолио и се пече още 1 час на 150° С.
- 5.
Картофите се смесват с чесъна, магданоза, джоджена и зехтина. Подправят се на вкус. Слагат се в тавата при месото и се пекат под фолиото за още 20 мин. Разбъркват се, месото се намазва с маслото, а останалото масло се слага в картофите. Запичат се за 20 мин. без фолио на 190° С или докато омекнат и се зачервят картофите.
Препоръчани напитки: Освен една хубава, студена бира, подходяща напитка за сочното агнешко е по-достъпно вино от сортовете каберне совиньон, каберне фран или мерло, а също и купажи с мерло.