Пълнен шаран
На Никулден в жертва се принася риба, най-често - шаран. Доверете се на нашия пълнен шаран по оригинална рецепта от видинския край. И не забравяйте - за да бъде пълна къщата ви с пари, шаранът, който приготвяте днес, трябва да е с люспи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 шаран, около 1,5 кг
- 2 глави лук, нарязани на филийки
- 4 с. л. олио
- 4 домата
- 1 морков, нарязан на ситно
- 1 ч. ч. счукани орехи
- 2 с. л. нарязан на ситно копър
- 2 с. л. гъсто кисело мляко
- черен пипер на вкус
- 2 с. л. олио за заливане
Начин на приготвяне
- 1. .
Рибата се почиства, измива се и се поръсва с черен пипер. Леко се посолява.
- 2. .
Лукът и морковът се запържват в олиото, прибавят се нарязаните на кубчета и отцедени домати. Добавят се едро счуканите орехи, копърът, сол и черен пипер на вкус и киселото мляко. С получената смес се напълва рибата и се зашива с бял памучен конец. Остатъкът от плънката се слага в тавата.
- 3. .
Шаранът се залива със сгорещеното олио и се слага да се запече 40 мин. на 190° С. Сервира се с прясна салата.