Пълнен лук на фурна
Подготовката и напълването на лука изискват известна сръчност и търпение, но ястието (или по-скоро предястието) е с толкова сърцат вкус и омаен аромат, че усилията се увенчават с истинско удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 големи глави лук
- 3 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. сварен нахут
- 200 г рукола или спанак
- 1 с. л. стафиди
- 2 с. л. кедрови ядки или орехи, ситно нарязани
- 4 с. л. мариновани сушени домати, ситно нарязани
- 1 стрък розмарин
- 2 листа салвия
- 1 ч. л. мащерка
- 100 г козе или овче сирене, натрошено
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Главите лук се обелват от външната люспа и се слагат в подсолена вряща вода за 6 мин. Отцеждат се от водата, леко се охлаждат и внимателно се избутва сърцевината. Трябва да останат само 3 външни пласта. Намазват се със зехтин.
- 2.
2 с. л. от зехтина се сгорещяват и се добавят нахутът, спанакът, стафидите, ядките и сушените домати. Добавят се нарязаните розмарин, салвия и мащерка. Подправят се със сол и пипер на вкус. Разбъркват се 2-3 мин.
- 3.
Напълват се лучените чаши и се запичат 15 мин. на 200° С. Поръсват се със сиренето и се запичат още 4-5 мин. Сервират се горещи с пресен хляб.