Пълнен кромид

Формата на това ястие е забавна и привлекателна, а съдържанието - ароматно и вкусно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 едри глави лук
- 2 с. л. масло
- 250 г кайма
- ½ ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. горчица
- 1 филия хляб
- 1 с. л. кисело мляко
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- ½ ч. л. мащерка
- ½ ч. ч. сухо бяло вино
- 1 ч. ч. телешки или пилешки бульон
- сол и пипер на вкус
- за гарниране:
- 1 ч. ч. сварен фасул
- 4 с. л. нарязани кисели краставички
- 4 с. л. нарязани маслини
- 2 печени чушки, нарязани на лентички
- 2 сушени домата, нарязани на ситно
- ½ ч. л. сушен джоджен
- сол, ябълков оцет и олио на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Обеленият лук се пуска в подсолена вряща вода за 8 мин. Изважда се, средата му се избутва, като се запазват външните 3 слоя. Подсушава се. Вътрешността на едната глава се нарязва на ситно. Останалата вътрешност на лука може да се използва за супа или салата.
- 2.
Каймата се омесва с кимиона, горчицата, натрошената среда на хляба, млякото, магданоза, мащерката и средата от лука.
- 3.
Издълбаните глави лук се напълват със сместа и се слагат в тавичка. Заливат се с бульона и виното и се пекат 45 мин. в загрята на 180° С фурна. Поднасят се с останалия от печенето сос, който може допълнително да се редуцира, за да се сгъсти.
- 4.
Продуктите за гарнитурата се смесват и се подправят на вкус със сол, оцет и олио.