Пълнен картоф с патладжан и гъби
Опушените вкусове и аромати в това предястие чудесно се допълват от землистите тонове на гъбите, патладжана и картофите, а всичко се уравновесява с пикантната сладост на лука.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 големи картофа
- 2 стръка пресен лук или 4 с. л. праз, ситно нарязан
- 200 г гъби пачи крак или кладница, нарязани на резенчета
- 1 малък патладжан
-
100 г пушена моцарела, пушена скаморца или пушен кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се увиват в алуминиево фолио и се слагат във фурната на 180° С за 50 - 60 мин. или докато омекнат.
- 2.
През това време патладжанът се нарязва на малки кубчета и се накисва в 2 л студена вода и 2 с. л. морска сол. Отцежда се и се подсушава.
- 3.
2 с. л. зехтин или олио се загряват и в тях се слагат лукът и гъбите. Разбъркват се, докато се изпари отделената течност. Добавя се патладжанът. Когато омекне и се зачерви, се подправя на вкус със сол и пипер и се прибавя настърганото сирене.
- 4.
Картофите се изваждат от фолиото. Срязват се на кръст до средата и с пръсти се хващат и се стискат към средата, така че вътрешността им да се покаже навън.
- 5.
Гъбената смес се разпределя върху картофите и се запичат 10 мин. в загрята на 200° С фурна.