Пълнен хляб с маслини и шунка

Гигантският печен сандвич заслужава възможно най-доброто отношение и от готвача, и от тези, които сладко-сладко ще го изядат.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за тестото:
- 600 г брашно
- 1 ч. л. смляна морска сол
- 20 г прясна мая
- 350 мл хладка вода
- 2 с. л. готово песто, по желание
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- за гарниране:
- 50 г маслини каламата, нарязани
- 100 г прошуто или шунка
- 50 г пармезан или кашкавал, настърган
- 2 печени чушки, ситно нарязани
- 1 яйце за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
За тестото брашното се пресява и се смесва със солта. Маята се разтваря във водата. Прави се кладенче в брашното и в него се сипва разтворената мая. Омесва се меко тесто. Ако има нужда, се добавя още малко вода или брашно. Меси се, докато престане да лепне. Слага се в купа, намазана със зехтин, да втасва на стайна температура около 1 час.
- 2.
Тестото се слага върху плот, намазан със зехтин, и с ръце се разстила на правоъгълник с размери 50х20 см. Ако тестото се връща, се оставя да почине 3-4 мин. и тогава отново се разточва.
- 3.
Продуктите за гарниране се разпределят върху правоъгълника и се завива на руло. Намазва се с разбитото яйце. Слага се в тавичка. Рулото се разрязва с ножица или остър нож на парчета с дебелина 2 см, като парчетата не се отрязват до края. Леко се завиват настрани, за да се види структурата им. Оставя се да втасва 40 - 50 мин. и се пече в загрята фурна на 220° С, докато се зачерви отдолу и отгоре.