Пълнен алабаш
Свареният и запечен алабаш има чудесен свеж вкус, който много лесно и приятно хармонира с класическата плънка от кайма.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 алабаша до 500 г всеки
- 1 с. л. морска сол
- 1 с. л. захар
- 4 с. л. винен оцет
- ½ франзела
- 2 с. л. кисело мляко
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 500 г кайма смес
- 1 яйце
- 1 ч. л. червен пипер
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. мащерка, ситно нарязана
- 1 с. л. зехтин или олио
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Алабашът се срязва отдолу, за да стои стабилно, а отгоре се отрязва капаче. Слага се да се свари в 3 л вряща вода със солта, захарта и оцета за 15 - 20 мин., в зависимост от големината на главите. Вътрешността трябва леко да омекне и лесно да се дълбае. Вътрешността се изважда с лъжичка. Стената се оставя с 1 см дебелина. Издълбаната вътрешност може да се използва за салата с горчичен сос.
- 2.
Вътрешността на франзелата се разбърква с киселото мляко и 2-3 с.л. студена вода. Когато абсорбира течността, се изстисква и се прибавя към каймата.
- 3.
Каймата се разбърква с яйцето и ситно нарязания лук. Прибавят се червеният пипер, мащерката и магданозът. Посолява се на вкус.
- 4.
Алабашите се напълват с каймата и се намазват със зехтина. Слагат се да се изпекат във фурна, загрята на 200˚ С за 30 - 45 мин.