Начало За нас Реклама Контакти

Пълнен алабаш

Снимка за Пълнен алабаш
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Свареният и запечен алабаш има чудесен свеж вкус, който много лесно и приятно хармонира с класическата плънка от кайма.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 алабаша до 500 г всеки
  2. 1 с. л. морска сол
  3. 1 с. л. захар
  4. 4 с. л. винен оцет
  5. ½ франзела
  6. 2 с. л. кисело мляко
  7. 1 глава лук, ситно нарязана
  8. 500 г кайма смес
  9. 1 яйце
  10. 1 ч. л. червен пипер
  11. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  12. 1 ч. л. мащерка, ситно нарязана
  13. 1 с. л. зехтин или олио
  14.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Алабашът се срязва отдолу, за да стои стабилно, а отгоре се отрязва капаче. Слага се да се свари в 3 л вряща вода със солта, захарта и оцета за 15 - 20 мин., в зависимост от големината на главите. Вътрешността трябва леко да омекне и лесно да се дълбае. Вътрешността се изважда с лъжичка. Стената се оставя с 1 см дебелина. Издълбаната вътрешност може да се използва за салата с горчичен сос.

  2. 2.

    Вътрешността на франзелата се разбърква с киселото мляко и 2-3 с.л. студена вода. Когато абсорбира течността, се изстисква и се прибавя към каймата.

  3. 3.

    Каймата се разбърква с яйцето и ситно нарязания лук. Прибавят се червеният пипер, мащерката и магданозът. Посолява се на вкус.

  4. 4.

    Алабашите се напълват с каймата и се намазват със зехтина. Слагат се да се изпекат във фурна, загрята на 200˚ С за 30 - 45 мин.
     

Септ. 2012
Още подобни рецепти
Коментари