Пушена пъстърва със зеленчуци
Землистите вкусове на картофите и морковите в това ястие чудесно хармонират с пушената риба, а композицията се балансира от зелените акценти на броколито и граха и от обединяващата сметана.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 картофа, нарязани на малки кубчета
- 2 моркова, нарязани на ситни кубчета
- 1 ч. ч. зелен грах, замразен
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
- 200 г броколи, пресни или замразени
- 100 мл сметана
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
-
200 г пушена пъстърва
сол на вкус - 300 г бутертесто
- 1 яйце за намазване
-
семена от копър или мак, шарен пипер, сусам
Начин на приготвяне
- 1.
Морковите и картофите се сипват в 1 л вряща подсолена вода. Оставят се да поврат на тих огън за 10 мин. или докато станат крехки, но не бива да се разваряват. Сипва се грахът и зеленчуците се варят още 2-3 мин. Отцеждат се.
- 2.
Загряват се зехтинът и маслото и се добавя пресният лук. Разбърква се, докато стане ароматен, и се слага броколито. Разбъркват се 2-3 мин. и се добавят подварените зеленчуци. Налива се сметаната и се поръсва с копъра.
- 3.
Рибата се накъсва на парченца и внимателно се разбърква със зеленчуците. Посолява се. Отстранява се от огъня.
- 4.
От бутертестото се изрязват кръгчета, които се намазват с разбитото яйце. Може да се поръсят със семена от копър, шарен пипер, мак или сусам. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 190° С за 10 - 15 мин. или докато се зачервят. Сервират се с ястието.