Пролетно предястие с аспержи и рулца от раци
Обикновено аспержите или се консумират самостоятелно с различни сосове, или се комбинират с варена шунка или прошуто крудо. Ние обаче ви предлагаме да опитате една малко по-необичайна комбинация.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг зелени аспержи
- 250 г рулца от раци
- 16 яйца от пъдпъдъци или 6 кокоши яйца
- 1 зелена салата
- за соса:
- 120 мл зехтин Extra Virgin
- 1 жълтък от твърдо сварено кокоше яйце
- 3 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 10 зелени маслини
- 1 скилидка чесън
- 1 с. л. оцет
- 1 с. л. бяло сихо вино
- 3 с. л. студена вода
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
По-дълбок тиган се напълва до половината с вода, поставя се 1 ч.л. сол и се слага на огъня. Аспержите се почистват и се обелват, ако има нужда. Слагат се за 3-4 мин. в кипящата вода да се бланшират, изваждат се, заливат се с ледена вода, за да си запазят цвета, и се охлаждат. Всеки стрък се разцепва на две по дължина.
- 2.
Яйцата от пъдпъдък се поставят в тенджера и се заливат с вода да ги покрие. Поставят се на огъня и се разбъркват, докато заврат, за да се фиксира жълтъкът им в центъра. Врат 3-4 мин. и се охлаждат със студена вода. Ако се ползват кокоши яйца, се варят 10 мин. Обелват се и се срязват на 2 по дължина.
- 3.
Зелената салата се измива добре и се нарязва на фини лентички. Поставя се в средата на овално плато. Около нея се разпределят на редове яйца, нарязаните рулца, пак яйца и открая - аспержите. Всичко се залива със сос.
- 4.
Сосът се приготвя, като всички продукти за него се пасират заедно.