Пролетно минестроне с ръчна паста
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- за пастата:
- 1 ч. ч. брашно
- 1 голямо яйце
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. грис от твърда пшеница
- за супата:
- 2 с. л. зехтин
- 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
- 1 връзка пресен чесън, ситно нарязан
- 400 г пресни картофи, нарязани на кубчета
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 1 ч. ч. нахут, сварен
- 2 л зеленчуков бульон
- 1 ч. ч. зелен грах, пресен или замразен
- 400 г аспержи, нарязани на парчета по 1 см
- 200 г зелени листни зеленчуци – спанак, рукола, коприва, киселец, нарязани на ивици
- за соса:
- 2 скилидки чесън
- 4 с. л. лимонов сок
- 4 с. л. зехтин
-
2 с. л. листа от босилек или магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се разбърква със солта, слага се яйцето и се замесва на твърдо тесто. Оставя се да престои 20 мин. Разточва се на много тънка кора, като се ръси щедро с грис от твърда пшеница. Листът се навива на руло и се нарязва на много тънки ивици. Разстилат се върху дъска, за да позасъхнат 20 - 30 мин.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът, разбъркват се, докато завехнат. Слагат се картофите, разбъркват се и се добавят доматите и нахутът. Заливат се с бульона. Супата се оставя да поври 10 мин., докато омекнат картофите. Слагат се грахът и аспержите. След 2 мин. се прибавят листните зеленчуци и пастата. След 4 мин. супата е готова.
- 3.
Сосът се приготвя, като всички продукти се пасират заедно. Всяка купичка със супа се залива с лъжица от соса и се поднася.