Пролетно агнешко в кора
Подобаваща алтернатива на традиционното печено агнешко за предстоящите празници, тази изкусителна рецепта съчетава елементи от френската и близкоизточните кухни по един неповторим начин. Зеленчуците и маслините успешно си съдействат с уникалния вкус на агнешкото, като го правят привлекателен дори и за хората, които го недолюбват. Завийте кората и се уверете сами!
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 връзка пресен лук
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. отцедени мариновани гъби
- 1 ч. ч. замразен или консервиран грах
- 2 ч. ч. лапад или спанак, почистен и нарязан
- ½ ч. ч. зелени маслини без костилки
- сол и пипер на вкус
- 500 г смляно агнешко месо
- 1 яйце
- 500 г бутертесто
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се запържват лукът и морковът. Добавят се гъбите и се разбъркват. Сипват се грахът, маслините и спанакът и всичко се поръсва с пипер и се посолява. След 1-2 мин. се отстранява от огъня и се оставя да изстине напълно.
- 2.
Смляното месо се обърква с добре отцедената зеленчукова смес. Яйцето се разбива, от него се отделя малко за намазване, а останалата част се добавя към месото.
- 3.
Бутертестото се разгъва и в центъра се поставя каймата. Увива се от всички страни. Намазва се с яйцето и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180°С около 1 час или докато се зачерви добре от всички страни.