Начало За нас Реклама Контакти

Пролетни сарми от агнешко в липов лист

Снимка за Пролетни сарми от агнешко в липов лист
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

На липата листата са много вкусни. Става дума естествено за младите листа - свежо зелени, нежни и крехки. Ако сте от щастливците, които имат липа в двора, не се колебайте да откъснете няколко за тези прекрасни пролетни сармички, приготвени с левурда и джоджен.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г много ситно скълцано агнешко месо от бута
  • 5-6 листа див чесън
  • 50 г ориз, сварен в 70 мл вода
  • 6 с. л. зехтин
  • 1 яйце
  • 1 с. л. джоджен, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 50-60 бр. млади листа от липа (лоза, хрян)
  • за соса:
  • 200 г кисело мляко с по-висока масленост
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. препечено брашно
  •   сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В мазнината се задушава съвсем кратко дивия чесън, нарязан на ивички. Добавят се  месото, оризът и пиперът. Посолява се на вкус. Отстранява се от огъня и се прибавят разбитото яйце и джодженът.

  2. 2.

    Ако листата са малки, се съединяват 2 по 2 и се завиват с месото. Лъскавата страна трябва да остане навън. Ако се използват листа от хрян или лоза - предварително се бланшират.

  3. 3.

    Сармите се подреждат в тенджера, притискат се с чиния, заливат се с бульон и се варят на тих огън.

  4. 4.

    За соса яйцата се разбиват с брашното на водна баня, докато се посгъстят, прибавя се млякото и се отделя от огъня. Сармите се заливат със соса и се поднасят с пресен джоджен.


Подходящи типове вина
Май 2011
Още подобни рецепти
Коментари