Пролетни сарми от агнешко в липов лист
На липата листата са много вкусни. Става дума естествено за младите листа - свежо зелени, нежни и крехки. Ако сте от щастливците, които имат липа в двора, не се колебайте да откъснете няколко за тези прекрасни пролетни сармички, приготвени с левурда и джоджен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г много ситно скълцано агнешко месо от бута
- 5-6 листа див чесън
- 50 г ориз, сварен в 70 мл вода
- 6 с. л. зехтин
- 1 яйце
- 1 с. л. джоджен, нарязан на ситно
- 1 ч. л. черен пипер
- 50-60 бр. млади листа от липа (лоза, хрян)
- за соса:
- 200 г кисело мляко с по-висока масленост
- 2 яйца
- 1 ч. л. препечено брашно
- сол
Начин на приготвяне
- 1.
В мазнината се задушава съвсем кратко дивия чесън, нарязан на ивички. Добавят се месото, оризът и пиперът. Посолява се на вкус. Отстранява се от огъня и се прибавят разбитото яйце и джодженът.
- 2.
Ако листата са малки, се съединяват 2 по 2 и се завиват с месото. Лъскавата страна трябва да остане навън. Ако се използват листа от хрян или лоза - предварително се бланшират.
- 3.
Сармите се подреждат в тенджера, притискат се с чиния, заливат се с бульон и се варят на тих огън.
- 4.
За соса яйцата се разбиват с брашното на водна баня, докато се посгъстят, прибавя се млякото и се отделя от огъня. Сармите се заливат със соса и се поднасят с пресен джоджен.