Пролетни рулца със скариди
Суровите продукти в източноазиатските кухни винаги са толкова умело съчетани, че честата липса на топлинна обработка се превръща във вкусен ефект.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 оризови кори за пролетни рулца
- 1 краставица, нарязана на пръчици
- 1 червена чушка, нарязана на пръчици
- 3-4 репички, нарязани на пръчици
- 4 листа зелена салата
- 8 сварени обелени скариди или пушена риба
- 2 краставици за сервиране, по желание
- 1 с. л. запечен сусам за сервиране
- за соса:
- ½ ч. ч. пресен босилек, нарязан
- 1 ч. ч. пресен спанак, нарязан
- 2 с. л. портокалов сок
- 2 с. л. оризов оцет
- 1 ч. л. кафява захар
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. табаско
- 1 с. л. рибен сос или сос от стриди, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Корите се топват в студена вода, изваждат се, поставят се на дъска и върху тях се подреждат по две-три резенчета от краставицата, чушката и репичката, парче салата и по една разрязана по дължина скарида. Завиват се на стегнати рулца като палачинка. Всяко рулце се срязва по диагонал на две.
- 2.
Сосът се приготвя, като всички съставки се смесват и се пасират заедно.
- 3.
Краставиците за сервиране се обелват от две срещуположни страни. От едната страна се изрязват така, че да стоят стабилно. С помощта на кръгли форми за сладки се изрязват по 3-4 дупки с диаметър 3 см. В тях се слагат рулцата. Сервират се със соса и се поръсват със запечен сусам.