Начало За нас Реклама Контакти

Пролетни рулца на пара със сладко-кисел сос

Снимка за Пролетни рулца на пара със сладко-кисел сос
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Макар че пролетта е още далеч, сигурно вече ви е писнало от мрачните и къси зимни дни. Затова ви предлагаме да скокнем два месеца напред и да си спретнем едни пролетни рулца, но не традиционните китайски, а тай-версията, която е в много по-здравословна форма от пържените.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за супата:
  • 12 оризови листа
  • 12 листа пресен босилек или магданоз
  • 12 по-едри скариди или тофу мариновано с чесън и подправки в зехтин
  • 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
  • морков, нарязан на тънки пръчици
  • 50 г оризово или стъклено фиде
  • 1 с.л. соев сос
  • за соса:
  • ⅔ ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. оризов оцет
  • ½ ч. л. сол
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • люти червени чушки, нарязани на много ситно
  • зелена люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 с. л. нарязан на ситно кориандър или магданоз

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризовото или стъкленото фиде се приготвят според инструкциите на опаковката. Отцеждат се добре.

  2. 2.

    Оризовите кори се слагат между две мокри кърпи за около минута, за да омекнат.

  3. 3.

    Приготвя се сосът, като захарта и оцетът се слагат на средно силен огън за заврат. Прибавя се солта, разбърква се и се вари 6-7 мин., докато леко се посгъсти. Прибавят се чесънът, лютите чушки и кориандърът. Охлажда се.

  4. 4.

    В средата на всяка кора се слагат по едно листо от босилека, по една скарида, по малко пресен лук, морков и от готовото фиде. Леко се поръсва всичко с малко соев сос. Корите се сгъват на рулца и се слагат на един ред в бамбукова кошница или в съд за варене на пара за 4-5 мин. Сервират се веднага със соса.


Подходящи типове вина
Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари