Пролетни рулца на пара със сладко-кисел сос
Макар че пролетта е още далеч, сигурно вече ви е писнало от мрачните и къси зимни дни. Затова ви предлагаме да скокнем два месеца напред и да си спретнем едни пролетни рулца, но не традиционните китайски, а тай-версията, която е в много по-здравословна форма от пържените.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за супата:
- 12 оризови листа
- 12 листа пресен босилек или магданоз
- 12 по-едри скариди или тофу мариновано с чесън и подправки в зехтин
- 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 морков, нарязан на тънки пръчици
- 50 г оризово или стъклено фиде
- 1 с.л. соев сос
- за соса:
- ⅔ ч. ч. захар
- 1 ч. ч. оризов оцет
- ½ ч. л. сол
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 люти червени чушки, нарязани на много ситно
- 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 с. л. нарязан на ситно кориандър или магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Оризовото или стъкленото фиде се приготвят според инструкциите на опаковката. Отцеждат се добре.
- 2.
Оризовите кори се слагат между две мокри кърпи за около минута, за да омекнат.
- 3.
Приготвя се сосът, като захарта и оцетът се слагат на средно силен огън за заврат. Прибавя се солта, разбърква се и се вари 6-7 мин., докато леко се посгъсти. Прибавят се чесънът, лютите чушки и кориандърът. Охлажда се.
- 4.
В средата на всяка кора се слагат по едно листо от босилека, по една скарида, по малко пресен лук, морков и от готовото фиде. Леко се поръсва всичко с малко соев сос. Корите се сгъват на рулца и се слагат на един ред в бамбукова кошница или в съд за варене на пара за 4-5 мин. Сервират се веднага със соса.