Пролетни рулца
Пролетните рулца често присъстват на новогодишната китайска трапеза, тъй като по форма и цвят наподобяват златни кюлчета и са символ на богатство.
Тази рецепта, както и много други, може да намерите в книгата Парти За модерни хора.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г тънки оризови спагети
- по 250 г моркови, зеле и соеви кълнове
- 3 скилидки чесън
- 3 с. л. олио
- 200 г телешка кайма
- сол
- бял пипер
- 2 ч. л. захар
- 1 яйце
- 40 оризови кори
- 1 л олио за пържене
- сладко-кисел чили сос за топене
-
Начин на приготвяне
- 1.
Спагетите се слагат да омекнат в студена вода за 30 мин. Морковите се обелват, измиват се и се настъргват на едро. Зелето се почиства, измива се и се настъргва. Кълновете се измиват и се оставят да се изцедят. Зеленчуците се слагат в купа.
- 2.
Чесънът се обелва и се накълцва на ситно. Олиото се сгрява в тиган или уок и чесънът се пържи за кратко. Добавя се каймата и се пържи 3 - 5 мин. докато стане на трохи. Посолява се, подправя се с пипер и се оставя да изстине.
- 3.
Спагетите се отцеждат, режат се с ножица на парчета дълги 4см и се добавят към зеленчуците. Подправят се със сол, пипер и захар. Изстиналото месо се добавя и всичко се смесва добре.
- 4.
Яйцето се разбива леко в купа. Всяка кора се потопява за много кратко в студена вода , докато леко омекне, и в тях се слагат по 2 с. л. плънка. Навиват се рула с дължина 10см. Откъм отворената страна се намазват с яйце и се притискат добре.
- 5.
Олиото за пържене се загрява в уок или в широка тенджера.
- 6.
Пролетните рулца се пържат 6 - 8 мин. до златисто кафяво. Изваждат се с дупчеста лъжица и се отцеждат върху хартия.
- 7.
Подреждат се в чиния и се сервират със сладко-кисел чили сос.
Идея:
- Към зеленчуците за плънката може да се добавят нарязани гъби и лук.
- Може да приготвите по-голямо количество рулца, които да замразите и при удобен случай да изпържите.