Пресни картофи с пармиджано
Самото име на рецептата веднага възбужда вкусовите окончания и ги подготвя за уютното и изпълнено с умами и чесън ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг дребни пресни картофи
- 100 г пармиджано, настъргано
- 100 мл зехтин
- 1 лимон
- 2 скилидки чесън, пресовани
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се заливат със студена вода, добавя се 1 с. л. морска сол и се сваряват за около 15 мин. или докато омекнат. Отцеждат се и леко се охлаждат.
- 2.
Всеки картоф се притиска с длан, така че леко да се смачка и кожицата му да се спука. Поръсват се черен пипер, настърганото пармиджано и половината от зехтина. Пекат се във фурна, загрята на 200° С, около 30 мин., или докато станат хрупкави.
- 3.
Чесънът се разбърква с 2 с. л. лимонов сок, щипка фино настъргана лимонова кора и 2-3 с. л. зехтин. Поръсват се картофите и се сервират веднага.