Начало За нас Реклама Контакти

Пресни картофи с киселец, спанак и сирене

Снимка за Пресни картофи с киселец, спанак и сирене
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Богатата сезонна рецепта е не просто още един начин да се насладим на пресните картофи, но е и оригинална интерпретация на най-доброто от българската безмесна пролетна кухня.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г пресни картофи
  2. 100 г киселец
  3. 200 г спанак
  4. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  5. 1 с. л. зехтин Classic
  6. 50 г масло
  7. 2 с. л. брашно
  8. 500 мл прясно мляко
  9. 100 г топено сирене, ситно нарязано
  10. 200 г бяло сирене, натрошено
  11. 1 ч. л. червен пипер
  12.  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се измиват и се сваряват цели в подсолена вода за 15 - 20 мин. или докато омекнат.

  2. 2.

    През това време спанакът и киселецът се нарязват.

  3. 3.

    В загретия зехтин се слага чесънът и се разбърква, докато стане ароматен, но без да се зачервява. Добавят се нарязаните зелени листа. Разбъркват се 1 мин., подправят се със сол и черен пипер на вкус.

  4. 4.

    Маслото се стопява, прибавя се брашното и се разбърква на умерен огън 2-3 мин., налива се млякото и се разбърква, докато сместа стане хомогенна. Прибавя се топеното сирене и се оставя да поври на слаб огън 1-2 мин. подправя се със сол и черен пипер на вкус

  5. 5.

    Сварените картофи се подсушават, срязват се на половини и се слагат в съд за печене, намазан с масло. Отгоре се разпределя зелената смес и се поръсва с натрошеното сирене, разбъркано с червения пипер. Всичко се залива с млечния сос и се запича 10 - 15 мин. във фурна, загрята на 200˚ С.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари