Пресни картофи с киселец, спанак и сирене
Богатата сезонна рецепта е не просто още един начин да се насладим на пресните картофи, но е и оригинална интерпретация на най-доброто от българската безмесна пролетна кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пресни картофи
- 100 г киселец
- 200 г спанак
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. зехтин Classic
- 50 г масло
- 2 с. л. брашно
- 500 мл прясно мляко
- 100 г топено сирене, ситно нарязано
- 200 г бяло сирене, натрошено
- 1 ч. л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват и се сваряват цели в подсолена вода за 15 - 20 мин. или докато омекнат.
- 2.
През това време спанакът и киселецът се нарязват.
- 3.
В загретия зехтин се слага чесънът и се разбърква, докато стане ароматен, но без да се зачервява. Добавят се нарязаните зелени листа. Разбъркват се 1 мин., подправят се със сол и черен пипер на вкус.
- 4.
Маслото се стопява, прибавя се брашното и се разбърква на умерен огън 2-3 мин., налива се млякото и се разбърква, докато сместа стане хомогенна. Прибавя се топеното сирене и се оставя да поври на слаб огън 1-2 мин. подправя се със сол и черен пипер на вкус
- 5.
Сварените картофи се подсушават, срязват се на половини и се слагат в съд за печене, намазан с масло. Отгоре се разпределя зелената смес и се поръсва с натрошеното сирене, разбъркано с червения пипер. Всичко се залива с млечния сос и се запича 10 - 15 мин. във фурна, загрята на 200˚ С.