Препечени хлебчета с хамон и моцарела
Сандвичите са и винаги ще бъдат важна част от почти всяко официално или спонтанно събиране с похапване. Но за да разнообразите традиционния набор от тези парти маниаци, натъпчете ги с хамон и моцарела и средиземноморския им дух веднага ще си каже веселата и непринудена дума.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 тънки филии бял хляб
- ½ топка моцарела
- 40 г съвсем тънко нарязан хамон
- 1 с. л. зехтин
- 2-3 капки трюфелово олио
- за тапенадето:
- 20 ароматни черни маслини
- 1 ч. л. каперси
- ½ ч. л. лимонов сок
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. ситно скълцан лук
Начин на приготвяне
- 1.
Маслините се почистват от костилките и се пасират заедно с каперсите, лимоновия сок, зехтина и лука. Филийките хляб се нарязват на триъгълници и се намазват с тапенадето.
- 2.
Филийките се покриват с резен моцарела и хамон и се слепват две по две като сандвичи.
- 3.
Смесват се зехтинът и трюфеловото олио и с помощта на четка се нанася по филиите. Запичат се от двете страни на грил или в сгорещен тиган.