Пилешки крилца мохито
Името на мегапопулярния кубински коктейл идва от mojo, което на Карибите означава сос с цитрусов сок. Затова използването на съставките на мохито за марината не бива да ни учудва, а само да ни кара да тръпнем в очакване на печените крилца.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 стръка мента
- 70 мл бял ром
- 1 ч. л. кора от лайм, фино настъргана
- 70 мл сок от лайм
- 3 с. л. кафява захар
- 12 пилешки крилца
- 1 лайм, нарязан на резени за сервиране
- за гарниране:
- 1 авокадо
- зелена салата
- чери доматчета
- 2 с. л. червен лук, нарязан на тънки полумесеци
- 1 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се стръкчетата мента, ромът, кората и сокът от лайм, ½ ч. л. морска сол и захарта. Разбъркват се и 40 мл от течността се отделят за дресинг на салатата.
- 2.
Крилцата се срязват на две при ставата, измиват се, подсушават се и се слагат в стъклена купа. Разбъркват се добре с маринатата, купата се покрива с капак или фолио и се слага в хладилника да се маринова поне 40 мин.
- 3.
Крилцата може да се изпекат на барбекю, като се мажат от време на време с маринатата, или всяко да се увие в алуминиево фолио, да се сложат в тавичка и да се пекат във фурна загрята на 200° С около 20 мин. Фолиото се отстранява и ако не са се зачервили, се допичат в тавичката до приятен карамелен цвят още 10 - 15 мин.
- 4.
За гарнитурата авокадото се обелва, нарязва се на резени, разбърква се с накъсаната зелена салата, доматчетата, лукът и запазения дресинг, разбъркан със зехтина.
- 5.
Крилцата се поднасят със салатата и резенчетата лайм.