Начало За нас Реклама Контакти

Пилешки крилца мохито

Снимка за Пилешки крилца мохито
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Името на мегапопулярния кубински коктейл идва от mojo, което на Карибите означава сос с цитрусов сок. Затова използването на съставките на мохито за марината не бива да ни учудва, а само да ни кара да тръпнем в очакване на печените крилца.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 стръка мента
  • 70 мл бял ром
  • 1 ч. л. кора от лайм, фино настъргана
  • 70 мл сок от лайм
  • 3 с. л. кафява захар
  • 12 пилешки крилца
  • 1 лайм, нарязан на резени за сервиране
  • за гарниране:
  • 1 авокадо
  •  зелена салата
  •  чери доматчета
  • 2 с. л. червен лук, нарязан на тънки полумесеци
  • 1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне

  • 1.

    Смесват се стръкчетата мента, ромът, кората и сокът от лайм, ½ ч. л. морска сол и захарта. Разбъркват се и 40 мл от течността се отделят за дресинг на салатата.

  • 2.

    Крилцата се срязват на две при ставата, измиват се, подсушават се и се слагат в стъклена купа. Разбъркват се добре с маринатата, купата се покрива с капак или фолио и се слага в хладилника да се маринова поне 40 мин.

  • 3.

    Крилцата може да се изпекат на барбекю, като се мажат от време на време с маринатата, или всяко да се увие в алуминиево фолио, да се сложат в тавичка и да се пекат във фурна загрята на 200° С около 20 мин. Фолиото се отстранява и ако не са се зачервили, се допичат в тавичката до приятен карамелен цвят още 10 - 15 мин.

  • 4.

    За гарнитурата авокадото се обелва, нарязва се на резени, разбърква се с накъсаната зелена салата, доматчетата, лукът и запазения дресинг, разбъркан със зехтина.

  • 5.

    Крилцата се поднасят със салатата и резенчетата лайм.

Подходящи типове вина
Юни 2015
Още подобни рецепти
Коментари