Начало За нас Реклама Контакти

Бургундски гужер

Снимка за Бургундски гужер
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Гужер е не само много вкусна и лесна рецепта, но и традиционен спътник на всяка бургундска дегустация на вино. Гужерчетата са едно от любимите предястия на прочутия американски шеф-готвач Томас Келер, които той поднася на гостите в легендарния си ресторант French Laundry.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 чаша вода
  2. 100 г несолено масло
  3. 1 с. л. сол
  4.  щипка захар
  5. чаша брашно
  6. 4 големи яйца
  7. чаша настъргано сирене грюер
  8.  прясно смлян бял пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Водата се кипва, след като в нея се сложат маслото, солта и захарта.

  2. 2.

    Изсипва се брашното и се бърка енергично с дървена лъжица 2 минути, докато се оформи лепкава топка.

  3. 3.

    Оставя се да се охлади малко и едно по едно се добавят яйцата, докато се получи накрая хомогенна, копринено гладка смес. Към нея се добавят подправката и три четвърти от сиренето.

  4. 4.

    С малка лъжичка се изсипват топчета колкото орех на около 5 см разстояние едно от друго върху тава, покрита с хартия за печене и се поръсват с останалото сирене.

  5. 5.

    Пекат се около 7-8 минути в предварително загрята на 220° С фурна и след това се допичат още 15 - 20 минути на 180° С или до златисто.

  6.  
Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари