Бургундски гужер
Гужер е не само много вкусна и лесна рецепта, но и традиционен спътник на всяка бургундска дегустация на вино. Гужерчетата са едно от любимите предястия на прочутия американски шеф-готвач Томас Келер, които той поднася на гостите в легендарния си ресторант French Laundry.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 чаша вода
- 100 г несолено масло
- 1 с. л. сол
- щипка захар
- 1¼ чаша брашно
- 4 големи яйца
- 1¼ чаша настъргано сирене грюер
-
прясно смлян бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Водата се кипва, след като в нея се сложат маслото, солта и захарта.
- 2.
Изсипва се брашното и се бърка енергично с дървена лъжица 2 минути, докато се оформи лепкава топка.
- 3.
Оставя се да се охлади малко и едно по едно се добавят яйцата, докато се получи накрая хомогенна, копринено гладка смес. Към нея се добавят подправката и три четвърти от сиренето.
- 4.
С малка лъжичка се изсипват топчета колкото орех на около 5 см разстояние едно от друго върху тава, покрита с хартия за печене и се поръсват с останалото сирене.
- 5.
Пекат се около 7-8 минути в предварително загрята на 220° С фурна и след това се допичат още 15 - 20 минути на 180° С или до златисто.