Елдени крекери с ядкова майонеза
Пригответе тези ароматни безглутенови веган крекери по рецептата на Диана Хърлечанова от colourofcinnamon.com и ги намажете с ядковата майонеза непосредствено преди сервиране.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г елда, предварително накисната за 4 часа
- 100 г сурови белени тиквени семки, предварително накиснати за 1 час
- 50 г златен лен, предварително смлян и накиснат за 1 час
- 2 с. л. зехтин
- 1щипка сушена чубрица
- 1щипка хималайска сол
- 1щипка сушен риган
- 1щипка черен пипер
- за майонезата:
- 200 г суров слънчоглед, предварително накиснат за 4 часа
- 100 г кашу, предварително накиснато за 1 час
- 1 с. л. зехтин
- 1щипка сол
- 1 с. л. лимонов сок
- 3-4 с. л. вода (пречистена или минерална)
- за поръсване:
- 100 г сушени домати, нарязани на ситно и мариновани в зехтин
-
½ връзка рукола
Начин на приготвяне
- 1.
Предварително накиснатите елда и семки се отцеждат добре.
- 2.
Смесват се в кухненски робот всички съставки за крекерите и се добавят 1-2 с. л. вода. Смила се добре с S-образен нож до получаване на гъста и лепкава смес.
- 3.
Дъното на тава се покрива с хартия за печене и се оформят внимателно 12 крекера с помощта на кухненски ринг, които се пекат около 20 мин. във фурна, предварително загрята на 180˚ С. Изваждат се и се оставят да изстинат. Завиват се в хартия и се отделят в кутия за пикник.
- 4.
За майонезата предварително накиснатите кашу и слънчоглед се отцеждат добре. В кухненски робот се смесват всички съставки без лимоновия сок. Добавят се 1-2 с. л. вода и се разбива до получаването на гладка хомогенна смес. Пресипва се в буркан и се добавят няколко капки прясно изцеден лимонов сок. Оставя се в хладилник.
- 5.
На пикника се приготвят крекери, намазани с майонеза и поръсени с малко ситно нарязани сушени домати и свежа рукола.