Хрупкави кули
СъставНеобходими продукти за 8 броя
- 3 кори за баница
- 2 с. л. масло
- 1 щипка риган
- 1 скилидка чесън, пресована
- за пълнежа:
- 200 г шунка
- 200 г крем-сирене
- за пълнежа с авокадо:
- 1 меко авокадо
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън, пасирана
- 1 с. л. заквасена сметана
- 1 зелена чушка
- за декорация:
- 1 червена чушка
-
½ краставица
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се стопява с ригана и чесъна. Две от корите се намазват с четка с чесновото масло. Слагат се една върху друга, най-отгоре се поставя ненамазаната кора. Притискат се добре. Нарязват се на квадрати със страна 10 см, а всеки квадрат се срязва по диагонал на 2 триъгълника. Тавичка за печене се обръща с дъното нагоре. Отгоре се поставя хартия за печене и се подреждат триъгълниците. Намазват се с останалото ароматно масло. Покриват се с друг лист хартия за печене. Отгоре се поставя друга тавичка с тежест и се слагат за 10 - 15 мин. в загрята фурна на 160° С.
- 2.
Шунката се нарязва на триъгълници с размерите на триъгълниците от кори за баница.
- 3.
За пълнежа с авокадо плодът се обелва и се намачква с вилица заедно с чесъна, сметаната, сол и лимонов сок на вкус. Добавя се нарязаната на ситно зелена чушка.
- 4.
Подреждат се по 3 триъгълника от кори, които се слепват последователно с разбитото крем-сирене и пастет от авокадо, като между средната и горната кора се слага и резен шунка. Отгоре кулите се гарнират с авокадо, резени краставица и червена чушка.