Начало За нас Реклама Контакти

Предястие от зелена леща, зеленчуци и розов лук

Снимка за Предястие от зелена леща, зеленчуци и розов лук
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Стегнатите зърна на зелената леща са много подходящи за това леко предястие, в което землистият им вкус се съчетава с екзотичната свежест на цитрусовите плодове, пикантността на лука и сладостта на цвеклото и тиквичката.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. зелена френска леща
  • 1 глава червен лук
  • 50 мл лимонов сок
  • 50 мл портокалов сок
  • 1 тиквичка
  • 1 глава червено цвекло, сварено или печено
  • 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
  • 1 ч. л. мед
  • 3 с. л. зехтин екстра върджин
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лещата се залива с 3 ч. ч. студена вода и се слага да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри около 40 мин. или докато омекне, но зрънцата са цели. Отцежда се от останалата течност.

  • 2.

    Лукът се нарязва на полумесеци, слага се в цедка и се залива с 1 л вряща вода. Отцежда се и още топъл се слага в купа и се покрива с лимоновия и портокаловия сок. Оставя се да се маринова. Колкото по-дълго стои в маринатата, толкова по-наситено розов става. Съхранява се в хладилник до 7 дни.

  • 3.

    Тиквичката се нарязва с белачка за зеленчуци на много тънки ленти..

  • 4.

    Смесват се лещата, тиквичката, цвеклото, нарязано на малки кубчета, лукът и магданозът.

  • 5.

    Приготвя се дресинг от зехтина, 2 с. л. от маринатата на лука, сол на вкус, меда и горчицата. Разбива се, залива се салатата и се разбърква. Поднася се с хубав пълнозърнест хляб.
     

Галерия
Подходящи типове вина
Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари