Предястие от зелена леща, зеленчуци и розов лук
Стегнатите зърна на зелената леща са много подходящи за това леко предястие, в което землистият им вкус се съчетава с екзотичната свежест на цитрусовите плодове, пикантността на лука и сладостта на цвеклото и тиквичката.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. зелена френска леща
- 1 глава червен лук
- 50 мл лимонов сок
- 50 мл портокалов сок
- 1 тиквичка
- 1 глава червено цвекло, сварено или печено
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 ч. л. мед
- 3 с. л. зехтин екстра върджин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се залива с 3 ч. ч. студена вода и се слага да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри около 40 мин. или докато омекне, но зрънцата са цели. Отцежда се от останалата течност.
- 2.
Лукът се нарязва на полумесеци, слага се в цедка и се залива с 1 л вряща вода. Отцежда се и още топъл се слага в купа и се покрива с лимоновия и портокаловия сок. Оставя се да се маринова. Колкото по-дълго стои в маринатата, толкова по-наситено розов става. Съхранява се в хладилник до 7 дни.
- 3.
Тиквичката се нарязва с белачка за зеленчуци на много тънки ленти..
- 4.
Смесват се лещата, тиквичката, цвеклото, нарязано на малки кубчета, лукът и магданозът.
- 5.
Приготвя се дресинг от зехтина, 2 с. л. от маринатата на лука, сол на вкус, меда и горчицата. Разбива се, залива се салатата и се разбърква. Поднася се с хубав пълнозърнест хляб.