Начало За нас Реклама Контакти

Празнична супа с шампанско

Снимка за Празнична супа с шампанско
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

По принцип супата е тихо ястие. В общи линии се вари на тих огън, а при консумирането й най-много да чуете леко посръбване, макар и това да не е в тон с доброто възпитание. Нашата супа обаче е шумна! Вслушайте се внимателно и ще доловите пукането на безброй малки златисти мехурчета, разнасящи приятния аромат на пенливото вино. На празник като на празник!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 връзки зелен лук
  • 6 печурки
  • 3 с. л. масло
  • 200 мл бяло пенливо вино
  • 500 мл пилешки бульон
  • 2 филии бял хляб
  • 2 домата
  • 150 мл течна сметана
  •   сол на вкус
  •   бял пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бялата част на лука се нарязва на тънки кръгчета. Гъбите се почистват и се нарязват на фини резени.

  2. 2.

    В тенджера се сгорещяват 2 с.л. масло и в него се запържва лукът, докато стане прозрачен. Добавят се гъбите, половината пенливо вино, бульонът и се оставя да ври 12-15 мин. на тих огън.

  3. 3.

    Доматите се обелват, отстраняват им се семената и се нарязват на малки кубчета. Кората на хляба се изрязва и средата се нарязва на кубчета 1х1 см. Кубчетата се запържват до златисто в останалото масло.

  4. 4.

    Супата се сваля от котлона, добавя се останалото вино и 50 мл сметана и се пасира. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  5. 5.

    Останалата сметана се разбива на сняг. Супата се сервира гарнирана с лъжица домати, крутони и сметана.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари