Празнична супа с шампанско
По принцип супата е тихо ястие. В общи линии се вари на тих огън, а при консумирането й най-много да чуете леко посръбване, макар и това да не е в тон с доброто възпитание. Нашата супа обаче е шумна! Вслушайте се внимателно и ще доловите пукането на безброй малки златисти мехурчета, разнасящи приятния аромат на пенливото вино. На празник като на празник!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 връзки зелен лук
- 6 печурки
- 3 с. л. масло
- 200 мл бяло пенливо вино
- 500 мл пилешки бульон
- 2 филии бял хляб
- 2 домата
- 150 мл течна сметана
- сол на вкус
- бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бялата част на лука се нарязва на тънки кръгчета. Гъбите се почистват и се нарязват на фини резени.
- 2.
В тенджера се сгорещяват 2 с.л. масло и в него се запържва лукът, докато стане прозрачен. Добавят се гъбите, половината пенливо вино, бульонът и се оставя да ври 12-15 мин. на тих огън.
- 3.
Доматите се обелват, отстраняват им се семената и се нарязват на малки кубчета. Кората на хляба се изрязва и средата се нарязва на кубчета 1х1 см. Кубчетата се запържват до златисто в останалото масло.
- 4.
Супата се сваля от котлона, добавя се останалото вино и 50 мл сметана и се пасира. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 5.
Останалата сметана се разбива на сняг. Супата се сервира гарнирана с лъжица домати, крутони и сметана.