Празнична салата "Маргарита"
Маргарита се нарича не само нашумелият алкохолен коктейл. Маргарита е може би едно от най-известните деца, което, като испанска принцеса от 17 век е рисувано няколко пъти от великия Веласкес. Знаем също така и за пицата, кръстена на италианската кралица Маргарита Савойска. А сега ще можете да забъркате и морско-зеленчукова салата с това име, подходяща за празничния декември.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. сварени и обелени скариди или замразени коктейлни скариди
- 2 с. л. зехтин
- 50 мл текила
- 50 мл сок от лимон
- 50 мл портокалов сок
- 2 с. л. кетчуп
- 1 ч. л. лют сос или нарязани на ситно люти чушки
- 3 средни домата или 10-15 чери домата
- 2 плода авокадо, обелени и нарязани на кубчета
- 1 връзка зелен лук, нарязан на ситно
- резенчета лимон
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се текилата, кетчупът, лимоновият сок, сокът от портокала и лютият сос. Скаридите се заливат с получената смес и се оставят в хладилника за 15 мин. Ако се използват замразени скариди, предварително се размразяват в хладилника.
- 2.
Преди сервиране скаридите се поръсват със сол и пипер и се смесват със зеленчуците. Салатата се сервира в чаши за маргарита с резенче лимон, леко поръсени със счукана морска сол.