Начало За нас Реклама Контакти

Постни кюфтенца от нахут и тиква

Снимка за Постни кюфтенца от нахут и тиква
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Без значение дали ще ги наречем кюфтенца или крокети, тези тиквено-нахутени вкуснотии, които се приготвят бързо и безпроблемно, са не само засищащи, но и изненадват с многообразието на вкусовите си и ароматни нюанси.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 стрък праз, ситно нарязан
  2. 3 с. л. зехтин
  3. 2 ч. ч. сварен нахут
  4. 200 г печена или сварена тиква
  5. 2 с. л. сушени домати, ситно нарязани
  6. 1 люта чушка, ситно нарязана
  7. ½ ч. л. млян кимион
  8. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  9. 2 с. л. сусам
  10. 4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
  11. 1 с. л. слънчогледови семки, по желание
  12. за соса:
  13. 1 ч. ч. олио от гроздови семки
  14. ½ ч. ч. соево прясно мляко
  15. ⅓ ч. л. лимонена киселина
  16. 2 ч. л. мека горчица
  17. ⅓ ч. л. сол
  18. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  19. 1 скилидка чесън
  20. 2 кисели краставички, ситно нарязани
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Празът се задушава в 1 с. л. зехтин, докато омекне. Добавят се кимионът, сушените домати, чушката, тиквата и отцеденият нахут. Разбъркват се, посоляват се и се подправят със сол на вкус.

  2. 2.

    С вилица или преса за картофи сместа се намачква грубо направо в тигана и се разбърква на умерен огън, за да се сгъсти. Оформят се кюфтенца.

  3. 3.

    Смесват се трохите, магданозът, слънчогледовите семки и сусамът. Кюфтенцата се овалват в сместа и си слагат в тавичка. Поръсват се с останалия зехтин и се изпичат в загрята фурна на 200° С за 15 - 20 мин.

  4. 4.

    За соса всички продукти без магданоза, чесъна и краставичката се сипват във висок тесен съд за пасиране или в буркан. Слага се приставката за пасиране и се пуска в сместа. Включва се и се изтегля отдолу нагоре. Когато се сгъсти, сосът е готов. Прибавят се магданозът, краставичките и чесънът.

  5. 5.

    Топлите крокети се сервират със соса.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари