Постни кюфтенца от нахут и тиква
Без значение дали ще ги наречем кюфтенца или крокети, тези тиквено-нахутени вкуснотии, които се приготвят бързо и безпроблемно, са не само засищащи, но и изненадват с многообразието на вкусовите си и ароматни нюанси.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 3 с. л. зехтин
- 2 ч. ч. сварен нахут
- 200 г печена или сварена тиква
- 2 с. л. сушени домати, ситно нарязани
- 1 люта чушка, ситно нарязана
- ½ ч. л. млян кимион
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. сусам
- 4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 с. л. слънчогледови семки, по желание
- за соса:
- 1 ч. ч. олио от гроздови семки
- ½ ч. ч. соево прясно мляко
- ⅓ ч. л. лимонена киселина
- 2 ч. л. мека горчица
- ⅓ ч. л. сол
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън
-
2 кисели краставички, ситно нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Празът се задушава в 1 с. л. зехтин, докато омекне. Добавят се кимионът, сушените домати, чушката, тиквата и отцеденият нахут. Разбъркват се, посоляват се и се подправят със сол на вкус.
- 2.
С вилица или преса за картофи сместа се намачква грубо направо в тигана и се разбърква на умерен огън, за да се сгъсти. Оформят се кюфтенца.
- 3.
Смесват се трохите, магданозът, слънчогледовите семки и сусамът. Кюфтенцата се овалват в сместа и си слагат в тавичка. Поръсват се с останалия зехтин и се изпичат в загрята фурна на 200° С за 15 - 20 мин.
- 4.
За соса всички продукти без магданоза, чесъна и краставичката се сипват във висок тесен съд за пасиране или в буркан. Слага се приставката за пасиране и се пуска в сместа. Включва се и се изтегля отдолу нагоре. Когато се сгъсти, сосът е готов. Прибавят се магданозът, краставичките и чесънът.
- 5.
Топлите крокети се сервират със соса.