Начало За нас Реклама Контакти

Постна пълнозърнеста питка

Снимка за Постна пълнозърнеста питка
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако искате да се отдалечите от традиционната за Бъдни вечер содена питка от бяло брашно, пригответе тази рецепта с много семена.

СъставНеобходими продукти за 1 питка

  1. 350 г пълнозърнесто брашно
    1. 1 ч. л. сода бикарбонат
    2. 1 ч. л. морска сол
  2. 50 г белени слънчогледови семки
  3. 50 г белени тиквени семки
  4. 2 с. л. маково семе
  5. 1 ч. л. течен мед
  6. 300 мл газирана вода
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се разбърква добре със семките, содата и солта. Добавя се медът и постепенно се сипва газираната вода, като се разбърква с дървена бъркалка.

  2. 2.

    С минимално разбъркване и месене се оформя мека топка тесто. С мокри ръце топката се заглажда, разплесква се и се поставя в тавичка върху хартия за печене. Леко се поръсва с пресято брашно и в средата с остър нож се срязва на кръст. Острието трябва да слезе до средата на тестото.

  3. 3.

    Питката се пече в загрята фурна на 210˚ С за 15 мин. и се допича на 190˚С за 20 - 30 мин., докато бухне добре и се зачерви.
     


Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари