Постна пълнозърнеста питка
Ако искате да се отдалечите от традиционната за Бъдни вечер содена питка от бяло брашно, пригответе тази рецепта с много семена.
СъставНеобходими продукти за 1 питка
- 350 г пълнозърнесто брашно
-
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. морска сол
- 50 г белени слънчогледови семки
- 50 г белени тиквени семки
- 2 с. л. маково семе
- 1 ч. л. течен мед
-
300 мл газирана вода
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се разбърква добре със семките, содата и солта. Добавя се медът и постепенно се сипва газираната вода, като се разбърква с дървена бъркалка.
- 2.
С минимално разбъркване и месене се оформя мека топка тесто. С мокри ръце топката се заглажда, разплесква се и се поставя в тавичка върху хартия за печене. Леко се поръсва с пресято брашно и в средата с остър нож се срязва на кръст. Острието трябва да слезе до средата на тестото.
- 3.
Питката се пече в загрята фурна на 210˚ С за 15 мин. и се допича на 190˚С за 20 - 30 мин., докато бухне добре и се зачерви.