Постен гювеч с леща
Изненадващо е колко хармонично си взаимодействат на пръв поглед трудно съчетаеми вкусове като леща, канела, сушени кайсии и гъби. Този гювеч е вдъхновен от мароканската кухня, а в нея подобни ароматно-вкусови съчетания са ежедневие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 50 мл олио
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 ч. л. млян кориандър
- 2 ч. л. млян кимион
- 1 щипка канела
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 2 картофа, нарязани на кубчета
- 2 ч. ч. консервирани домати
- 2 ч. ч. сварена леща
- 250 г гъби, едро нарязани
- 100 г сушени кайсии, нарязани
- 2 с. л. ситно нарязан магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото олио се слагат кориандърът, кимионът и канелата. Разбъркват се на умерен огън, докато станат ароматни.
- 2.
Добавят се празът и чесънът. Разбъркват се 5 мин. на умерен огън. Слагат се морковите, картофите и доматите. Посолява се на вкус и се оставя да къкри 20 мин.
- 3.
Слагат се лещата, гъбите и кайсиите. Ястието се прехвърля в керамичен съд с капак, слага се в студена фурна, която се загрява до 200° С и след това се оставя още 20-30 мин. Сервира се поръсено с пресен магданоз.