Начало За нас Реклама Контакти

Постен гювеч с леща

Снимка за Постен гювеч с леща
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Изненадващо е колко хармонично си взаимодействат на пръв поглед трудно съчетаеми вкусове като леща, канела, сушени кайсии и гъби. Този гювеч е вдъхновен от мароканската кухня, а в нея подобни ароматно-вкусови съчетания са ежедневие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 50 мл олио
  2. 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  3. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  4. 1 ч. л. млян кориандър
  5. 2 ч. л. млян кимион
  6. 1 щипка канела
  7. 2 моркова, нарязани на кръгчета
  8. 2 картофа, нарязани на кубчета
  9. 2 ч. ч. консервирани домати
  10. 2 ч. ч. сварена леща
  11. 250 г гъби, едро нарязани
  12. 100 г сушени кайсии, нарязани
  13. 2 с. л. ситно нарязан магданоз
  14.  сол на вкус
  15.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загрятото олио се слагат кориандърът, кимионът и канелата. Разбъркват се на умерен огън, докато станат ароматни.

  2. 2.

    Добавят се празът и чесънът. Разбъркват се 5 мин. на умерен огън. Слагат се морковите, картофите и доматите. Посолява се на вкус и се оставя да къкри 20 мин.

  3. 3.

    Слагат се лещата, гъбите и кайсиите. Ястието се прехвърля в керамичен съд с капак, слага се в студена фурна, която се загрява до 200° С и след това се оставя още 20-30 мин. Сервира се поръсено с пресен магданоз.


Галерия
Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари