Веган шоколадови мъфини с кардамон и тонка
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 400 г пълномаслено кокосово мляко от консерва
- 60 мл олио от гроздови семки
- 1½ ч. л. ябълков оцет
- 160 г брашно
- 170 г захар фин кристал
- 40 г какао
- ½ бобче тонка, фино настъргано
- 1 щипка смлян кардамон
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- за крема:
- 1 зряло авокадо
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 банан
- 100 г пудра захар
- 50 г какао, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Консервата кокосово мляко се слага в хладилника за поне 6 часа, без да се разклаща.
- 2.
В купа се смесват 250 г от течната част на кокосовото мляко, олиото и оцетът.
- 3.
В друга купа се разбъркват брашното, захарта, какаото, содата, бакпулверът, тонката, кардамонът и солта.
- 4.
Течната смес се прибавя към прахообразната и се разбърква с бъркалка около минута до пълна хомогенност. Сместа се разпределя в намаслени формички за мъфини. Пекат се в загрята фурна на 180° С около 20 мин. Изваждат се от формите и се охлаждат.
- 5.
Авокадото се обелва и се пасира с лимоновия сок. Добавят се захарта, пасираният банан и разбитата твърда бяла част от охладената консерва кокосово мляко.
- 6.
С получения крем се шприцоват мъфините и се поръсват по желание с нарязан шамфъстък и розов пипер.
- 7.
Тъй като авокадото се окислява много бързо и свежият зелен цвят се променя към кафеникав, към крема може да се добави какао или зеленият крем да се приготви преди сервиране.