Веган лимонов чийзкейк с карамел
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за крема:
- 200 г сурово кашу
- 100 мл пълномаслено кокосово мляко
- 4 с. л. мед
- 4 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 150 г кокосов крем
- 2 с. л. какаово масло
- за основата:
- 200 г веган бисквити
- 100 г пресни фурми, почистени от костилките
- 100 г орехи, едро смлени
- 2 с. л. кокосово масло
- за карамела:
- 200 мл пълномаслено кокосово мляко
- 1 ч. ч. светлокафява захар
- 1 с. л. какаово или кокосово масло
- ½ ч. л. сол
- чипс от кокосов орех за поднасяне
Начин на приготвяне
- 1.
За крема кашуто се накисва в 400 мл студена вода за 6 часа, отцежда се и се смила със 100 мл кокосово мляко.
- 2.
Бисквитите за основата се смилат. Разбъркват се с орехите, стопеното масло и ситно нарязаните фурми. Сместа се притиска по дъното на форма с подвижни стени, облечена с хартия за печене.
- 3.
Захарта се стопява на умерен огън на карамел. Отстранява се от огъня и внимателно се сипва кокосовото мляко. Връща се на огъня и се бърка, докато се стопи карамелът. Оставя се да поври на тих огън 4-5 мин. Слага се маслото, разбърква се, докато се стопи. Сипва се върху основата и се охлажда. Поръсва се със солта.
- 4.
Кокосовият крем се стопява на водна баня заедно с какаовото масло, разбърква се със смляното кашу, добавят се медът, сокът и кората от лимон. Сместа се сипва върху карамела. Оставя се да се охлади поне 4 часа. Преди сервиране се слага за 2 часа във фризера.
- 5.
Сладкишът се поднася с леко запечения чипс от кокос.