Начало За нас Реклама Контакти

Веган лимонов чийзкейк с карамел

Снимка за Веган лимонов чийзкейк с карамел
60
Време за приготвяне: 1 час + 6 часа за накисване
II
Степен на трудност - Средна

Лимонът, модерният във веган кухните кокосов орех и почти незаменимото за съвременни постни десерти кашу са звездите в този ефектен, ароматен и вкусен десерт.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за крема:
  • 200 г сурово кашу
  • 100 мл пълномаслено кокосово мляко
  • 4 с. л. мед
  • 4 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. настъргана лимонова кора
  • 150 г кокосов крем
  • 2 с. л. какаово масло
  • за основата:
  • 200 г веган бисквити
  • 100 г пресни фурми, почистени от костилките
  • 100 г орехи, едро смлени
  • 2 с. л. кокосово масло
  • за карамела:
  • 200 мл пълномаслено кокосово мляко
  • 1 ч. ч. светлокафява захар
  • 1 с. л. какаово или кокосово масло
  • ½ ч. л. сол
  •  чипс от кокосов орех за поднасяне

Начин на приготвяне

  • 1.

    За крема кашуто се накисва в 400 мл студена вода за 6 часа, отцежда се и се смила със 100 мл кокосово мляко.

  • 2.

    Бисквитите за основата се смилат. Разбъркват се с орехите, стопеното масло и ситно нарязаните фурми. Сместа се притиска по дъното на форма с подвижни стени, облечена с хартия за печене.

  • 3.

    Захарта се стопява на умерен огън на карамел. Отстранява се от огъня и внимателно се сипва кокосовото мляко. Връща се на огъня и се бърка, докато се стопи карамелът. Оставя се да поври на тих огън 4-5 мин. Слага се маслото, разбърква се, докато се стопи. Сипва се върху основата и се охлажда. Поръсва се със солта.

  • 4.

    Кокосовият крем се стопява на водна баня заедно с какаовото масло, разбърква се със смляното кашу, добавят се медът, сокът и кората от лимон. Сместа се сипва върху карамела. Оставя се да се охлади поне 4 часа. Преди сервиране се слага за 2 часа във фризера.

  • 5.

    Сладкишът се поднася с леко запечения чипс от кокос.
     

Дек. 2015
Още подобни рецепти
Коментари