Суров веган сладкиш с боровинки
Макар цялата рецепта да е любопитна и обещаваща, най-интересното в нея е използването на корени от сладник за подсладител. Те могат да се намерят в билковите аптеки, а дължат сладостта си на глициризина, който е от 30 до 50 пъти по-сладък от захарта, а калориите му клонят към нула.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за основата:
- 100 г шамфъстък или бадеми
- 300 г орехи
- 150 г пресни фурми без костилки
- 2 ч. л. смлян на прах сладник, по желание
- 1 с. л. тъмен ром, по желание
- за пълнежа:
- 150 г кашу
- 1 ч. ч. боровинки
- 50 г кокосов крем или 2 с. л. фини кокосови стърготини
- 50 г какаово или кокосово масло
- 2 с. л. мед
- за заливката:
- 1 ч. ч. боровинки
- 1 с. л. мед
Начин на приготвяне
- 1.
Кашуто се накисва в 500 мл студена вода за 12 часа, отцежда се.
- 2.
В чопър се смилат шамфъстъкът и орехите. Прибавят се фурмите, сладникът и ромът и сместа се смила отново, докато стане на твърдо тесто. Притиска се на дъното на форма с диаметър 26 см. Слага се във фризера.
- 3.
За пълнежа накиснатото и подсушено кашу се смила заедно с боровинките, стопеното кокосово масло, кокосовия крем и меда. Сипва се в кората.
- 4.
За заливката половината боровинки се намачкват с вилица и се смесват с меда и останалите цели боровинки. Сместа се сипва върху пълнежа и се охлажда добре. Преди да се поднесе, се замразява 30 мин. и се нарязва.