Начало За нас Реклама Контакти

Суров веган сладкиш с боровинки

Снимка за Суров веган сладкиш с боровинки
30
Време за приготвяне: 30 мин. + 1 нощ за кашуто
I
Степен на трудност - Лесна

Макар цялата рецепта да е любопитна и обещаваща, най-интересното в нея е използването на корени от сладник за подсладител. Те могат да се намерят в билковите аптеки, а дължат сладостта си на глициризина, който е от 30 до 50 пъти по-сладък от захарта, а калориите му клонят към нула.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за основата:
  • 100 г шамфъстък или бадеми
  • 300 г орехи
  • 150 г пресни фурми без костилки
  • 2 ч. л. смлян на прах сладник, по желание
  • 1 с. л. тъмен ром, по желание
  • за пълнежа:
  • 150 г кашу
  • 1 ч. ч. боровинки
  • 50 г кокосов крем или 2 с. л. фини кокосови стърготини
  • 50 г какаово или кокосово масло
  • 2 с. л. мед
  • за заливката:
  • 1 ч. ч. боровинки
  • 1 с. л. мед

Начин на приготвяне

  • 1.

    Кашуто се накисва в 500 мл студена вода за 12 часа, отцежда се.

  • 2.

    В чопър се смилат шамфъстъкът и орехите. Прибавят се фурмите, сладникът и ромът и сместа се смила отново, докато стане на твърдо тесто. Притиска се на дъното на форма с диаметър 26 см. Слага се във фризера.

  • 3.

    За пълнежа накиснатото и подсушено кашу се смила заедно с боровинките, стопеното кокосово масло, кокосовия крем и меда. Сипва се в кората.

  • 4.

    За заливката половината боровинки се намачкват с вилица и се смесват с меда и останалите цели боровинки. Сместа се сипва върху пълнежа и се охлажда добре. Преди да се поднесе, се замразява 30 мин. и се нарязва. 

Окт. 2015
Още подобни рецепти
Коментари