Начало За нас Реклама Контакти

Веган френски макарони

Снимка за Веган френски макарони
60
Време за приготвяне: 1 час + 4 часа за нахута и за изсъхване на черупките.
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Много от класическите десерти бяха изключени от веган кухнята, докато не бяха открити свойствата на течността, в която се вари нахут или бял фасул. Така наречената аквафаба замества белтъците в много рецепти, една от които е за така популярните френски макарони.

СъставНеобходими продукти за 15 - 20 броя

  • за аквафаба:
  • 2 ч. ч. нахут, измит и подсушен
  • 4 ч. ч. вода
  • 2 см парче комбу
  • за черупките:
  • 90 мл аквафаба
  • 85 г фина кристална захар
  • ¼ ч. л. винена киселина
  • 95 г бадемово брашно
  • 85 г пудра захар
  • за крема:
  • 120 г тъмен шоколад
  • 2 с. л. кокосово мляко
  • 1 с. л. ром

Начин на приготвяне

  • 1.

    За аквафабата нахутът се залива с водата, добавя се комбуто и се оставя да къкри на много тих огън 2-2,5 часа, докато нахутът омекне.

  • 2.

    Течността се прецежда и при нужда се съхранява в хладилник. Водораслите се изхвърлят, а нахутът се използва за готвене.

  • 3.

    Смесват се 90 мл аквафаба, кристалната захар и винената киселина. Разбиват се на умерена скорост 4 мин. Скоростта се увеличава и се разбива още 10 - 14 мин., докато се образуват твърди връхчета.

  • 4.

    Пудрата захар и бадемовото брашно с слагат в чопър и се мелят 5 - 10 сек. Пресяват се и ако има едри частици отново се смилат и се пресяват.

  • 5.

    Сместа отноо се пресява върху разбитата аквафаба и с шпатула се разбърква около минута, докато консистенцията на сместа заприлича на лава.

  • 6.

    С пош с кръгъл накрайник се шприцоват кръгли черупки за макарони върху хартия за печене, поставена в тава с дебело дъно. Тавата се удря 10-тина пъти с юмрук отдолу, за да излезе въздухът от черупките. Може да се поръсят с лиофилизирани  плодове.

  • 7.

    Оставят се на стайна температура 50 - 90 мин., докато повърхността им засъхне.

  • 8.

    Пекат се в средата на загрята фурна на 110° - 120° С за 30-35 мин. Охлаждат се в тавата.

  • 9.

    За крема шоколадът се стопява и се разбърква с 2 с. л. от гъстата част от кокосовото мляко и с рома. Охлажда се добре до сгъстяване.

  • 10.

    Черупките се слепват с крема.

Подходящи типове вина
Юни 2017
Още подобни рецепти
Коментари