Веган френски макарони
Много от класическите десерти бяха изключени от веган кухнята, докато не бяха открити свойствата на течността, в която се вари нахут или бял фасул. Така наречената аквафаба замества белтъците в много рецепти, една от които е за така популярните френски макарони.
СъставНеобходими продукти за 15 - 20 броя
- за аквафаба:
- 2 ч. ч. нахут, измит и подсушен
- 4 ч. ч. вода
- 2 см парче комбу
- за черупките:
- 90 мл аквафаба
- 85 г фина кристална захар
- ¼ ч. л. винена киселина
- 95 г бадемово брашно
- 85 г пудра захар
- за крема:
- 120 г тъмен шоколад
- 2 с. л. кокосово мляко
- 1 с. л. ром
Начин на приготвяне
- 1.
За аквафабата нахутът се залива с водата, добавя се комбуто и се оставя да къкри на много тих огън 2-2,5 часа, докато нахутът омекне.
- 2.
Течността се прецежда и при нужда се съхранява в хладилник. Водораслите се изхвърлят, а нахутът се използва за готвене.
- 3.
Смесват се 90 мл аквафаба, кристалната захар и винената киселина. Разбиват се на умерена скорост 4 мин. Скоростта се увеличава и се разбива още 10 - 14 мин., докато се образуват твърди връхчета.
- 4.
Пудрата захар и бадемовото брашно с слагат в чопър и се мелят 5 - 10 сек. Пресяват се и ако има едри частици отново се смилат и се пресяват.
- 5.
Сместа отноо се пресява върху разбитата аквафаба и с шпатула се разбърква около минута, докато консистенцията на сместа заприлича на лава.
- 6.
С пош с кръгъл накрайник се шприцоват кръгли черупки за макарони върху хартия за печене, поставена в тава с дебело дъно. Тавата се удря 10-тина пъти с юмрук отдолу, за да излезе въздухът от черупките. Може да се поръсят с лиофилизирани плодове.
- 7.
Оставят се на стайна температура 50 - 90 мин., докато повърхността им засъхне.
- 8.
Пекат се в средата на загрята фурна на 110° - 120° С за 30-35 мин. Охлаждат се в тавата.
- 9.
За крема шоколадът се стопява и се разбърква с 2 с. л. от гъстата част от кокосовото мляко и с рома. Охлажда се добре до сгъстяване.
- 10.
Черупките се слепват с крема.