Постна питка с тиква
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 500 г тиква, почистена и нарязана на кубчета
- 3 ч. ч. брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 щипка чесън на прах
- 2 с. л. зехтин
- 200 мл пшенична бира или газирана вода
- 100 г тиквени семки
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се поръсва със зехтина, 100 мл вода и малко сол и се пече около 30 мин. във фурната на 190° С, докато омекне и водата се изпари, като се разбърква от време на време. Намачква се с вилица.
- 2.
Брашното се пресява с бакпулвера, добавят се солта, содата, чесънът и риганът.
- 3.
Към тиквата се прибавя бирата и се разбърква. Сипват се при брашното и с лъжица бързо се оформя лепкава топка. С мокри ръце се заглажда леко и се сипва в тавичка, намазана със зехтин и поръсена с брашно. Поръсва се с тиквените семки и се пече в загрята фурна на 180° С около 40 мин. Охлажда се върху решетка. Може да се поднесе с мед.