Портокалово-морковена супа
Тази семпла супа е с богат вкус, аромат и текстура. Мик Купър и неговият екип във видинското Феникс кафе често я предлагат на клиентите си. Идеална е за зимата, но може да се яде и студена през лятото. Най-добра е, когато се направи от предния ден и се претопли – тогава вкусът ѝ е още по-наситен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 50 г масло
- 25 мл зехтин
- 100 г лук, нарязан на резени
- кората и сокът от 1 портокал
- 500 г моркови, нарязани на кубчета
- 50 г брашно
- 35 г доматено пюре
- 1 л зеленчуков бульон
- 1 ч. л. босилек, свеж или сушен
- 1 ч. л. свеж магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- кисело мляко за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Мазнините се загряват заедно в голям дълбок тиган и в тях се разбъркват лукът, портокаловата кора и морковите. Огънят се намалява, тиганът се похлупва и се оставя за няколко минути, като от време на време се разтръсква енергично заедно с капака, за да не загори. При този процес се освобождават ароматите на портокаловата кора.
- 2.
Добавя се доматеното пюре и брашно, колкото да поеме мазнината. Сместа се бърка с дървена лъжица около 2 мин., за да стане на ру - гладка запръжка от мазнина и брашно. Не бива да се прекалява с брашното, иначе супата ще бъде твърде брашняна.
- 3.
Горещият зеленчуков бульон се налива малко по малко и при непрекъснато бъркане с дървената лъжица, за да се получи гладка течна сплав. Добавя се и портокаловият сок. Така получената супа е фина, но с плътно тяло.
- 4.
Слага се босилекът и се оставя да къкри, докато морковите станат готови.
- 5.
Добавят се магданозът, черен пипер, сол на вкус и се пасира с блендер. Супата е с добра текстура, а ако е твърде гъста за вашия вкус, добавете й още малко зеленчуков бульон.
- 6.
Добре е да се поднесе гарнирана с малко кисело мляко и с прясно изпечен италиански хляб.