Начало За нас Реклама Контакти

Полента със сурова наденица и патладжани по тоскански

Снимка за Полента със сурова наденица и патладжани по тоскански
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Който смята, че качамакът е балкански патент, не е ходил в страната на Верди и Тосканини. Чуйте само как звучи! ПОЛЕНТА! Като заглавие на опера едва ли не, нали? Насладете се на тази ария в акомпанимента на суровата наденица и под ръководството на синия домат!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 л горещо прясно мляко или бульон
  • 1 с. л. морска сол
  • 350 г едро смлян царевичен грис
  • 2 с. л. зехтин
  • 400 г  сурова наденица
  • 1 среден патладжан
  • ½ с. л. пресен розмарин, ситно нарязан
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 5 с. л. настърган пармезан или кашкавал

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Водата със солта се слага да заври на котлона. Постепенно се прибавя грисът, като непрекъснато се бърка с дървена бъркалка, докато се сгъсти и започне да се отлепя от стените на съда. Готовият качамак се изсипва в намаслена тавичка на слой от 2,5 см.

  2. 2.

    Наденицата се обелва и се омесва с розмарина и чесъна.

  3. 3.

    Патладжанът се нарязва на кубчета, посолява се и след 30 мин. се изстисква от тъмния сок, измива се и се подсушава. Запържва се с 2 с. л. зехтин.

  4. 4.

    Каймата и патладжанът се разпределят върху качамака, като леко се натискат с пръсти. Ястието се запича 15 мин. на 200 °С. Преди сервиране се поръсва с пармезан.

Съвет:
Полентата може да се сервира и без да се запича.

Подходящи типове вина
Септ. 2006
Още подобни рецепти
Коментари