Полента със сурова наденица и патладжани по тоскански
Който смята, че качамакът е балкански патент, не е ходил в страната на Верди и Тосканини. Чуйте само как звучи! ПОЛЕНТА! Като заглавие на опера едва ли не, нали? Насладете се на тази ария в акомпанимента на суровата наденица и под ръководството на синия домат!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 л горещо прясно мляко или бульон
- 1 с. л. морска сол
- 350 г едро смлян царевичен грис
- 2 с. л. зехтин
- 400 г сурова наденица
- 1 среден патладжан
- ½ с. л. пресен розмарин, ситно нарязан
- 1 скилидка пресован чесън
- 5 с. л. настърган пармезан или кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Водата със солта се слага да заври на котлона. Постепенно се прибавя грисът, като непрекъснато се бърка с дървена бъркалка, докато се сгъсти и започне да се отлепя от стените на съда. Готовият качамак се изсипва в намаслена тавичка на слой от 2,5 см.
- 2.
Наденицата се обелва и се омесва с розмарина и чесъна.
- 3.
Патладжанът се нарязва на кубчета, посолява се и след 30 мин. се изстисква от тъмния сок, измива се и се подсушава. Запържва се с 2 с. л. зехтин.
- 4.
Каймата и патладжанът се разпределят върху качамака, като леко се натискат с пръсти. Ястието се запича 15 мин. на 200 °С. Преди сервиране се поръсва с пармезан.
Съвет:
Полентата може да се сервира и без да се запича.