Полента със спанак и козе сирене
Полента, качамак или мамалига – независимо от името си това базово ястие помага за развихрянето на фантазията в съчетаването на най-разнообразни и дори провокативни продукти като козето сирене например.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1 л пилешки бульон
- 100 г масло
- 1 стрък мащерка
- ⅓ ч. л. чесън на прах
- 1⅓ ч. ч. царевичен грис за качамак
- 2 с. л. зехтин
- 200 г спанак
- 2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
- 1 с. л. сушени домати, ситно нарязани
-
200 г козе сирене или кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Бульонът се слага да заври с мащерката, чесъна на прах и маслото.
- 2.
Грисът се сипва на струя, като се разбърква непрекъснато. Вари се 2-3 мин., докато се сгъсти като крем и се сипва да изстине в тавичка. За да се отдели по-лесно, може тавичката да се застеле с прозрачно фолио или хартия за печене.
- 3.
Зехтинът се загрява и в него се слага чесънът. Разбърква се, докато стане ароматен. Сипват се спанакът и доматите и се разбъркват няколко секунди, докато завехне спанакът.
- 4.
Охладената полента се нарязва на порции. Върху всяко парче се слага по резен козе сирене и се запича във фурна, загрята на 220° С, докато сиренето се зачерви и се стопи. Поднася се с лъжица от спанака.