Начало За нас Реклама Контакти

Полента със спанак и козе сирене

Снимка за Полента със спанак и козе сирене
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Полента, качамак или мамалига – независимо от името си това базово ястие помага за развихрянето на фантазията в съчетаването на най-разнообразни и дори провокативни продукти като козето сирене например.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 1 л пилешки бульон
  2. 100 г масло
  3. 1 стрък мащерка
  4. ⅓ ч. л. чесън на прах
  5. 1⅓ ч. ч. царевичен грис за качамак
  6. 2 с. л. зехтин
  7. 200 г спанак
  8. 2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
  9. 1 с. л. сушени домати, ситно нарязани
  10. 200 г козе сирене или кашкавал
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бульонът се слага да заври с мащерката, чесъна на прах и маслото.

  2. 2.

    Грисът се сипва на струя, като се разбърква непрекъснато. Вари се 2-3 мин., докато се сгъсти като крем и се сипва да изстине в тавичка. За да се отдели по-лесно, може тавичката да се застеле с прозрачно фолио или хартия за печене.

  3. 3.

    Зехтинът се загрява и в него се слага чесънът. Разбърква се, докато стане ароматен. Сипват се спанакът и доматите и се разбъркват няколко секунди, докато завехне спанакът.

  4. 4.

    Охладената полента се нарязва на порции. Върху всяко парче се слага по резен козе сирене и се запича във фурна, загрята на 220° С, докато сиренето се зачерви и се стопи. Поднася се с лъжица от спанака.
     


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари