Полента с гъбен сос
Чистата полента е като празно платно, върху което може да се нарисува всичко, Тази рецепта е за ароматна картина на италианския вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г царевичен грис
- 1 л зеленчуков или пилешки бульон
- 50 г масло
- 50 г настъргано пармиджано
- 1 с. л. зехтин
- за соса:
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 2 скилидки чесън, ситно нарязан
- 100 г прошуто, нарязано на парченца
- 250 г гъби, тънко нарязани
- 2 с. л. сушени домати в олио
- 2 с. л. бяло вино
- 100 мл сметана 35%
- 1 топка мацарела, нарязана на кубчета
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
-
1 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Бульонът се слага да заври. Посолява се на вкус. Докато ври, на тънка струя се добавя грисът при непрекъснато разбъркване с тел. Слагат се маслото и настърганото сирене. Бърка се на тих огън 8 - 10 мин., докато се сгъсти. Сипва се в тавичка на пласт с дебелина 2 см, за да се охлади.
- 2.
През това време за соса се сгорещяват маслото и зехтинът. Слага се чесънът, разбърква се, докато стане ароматен, и се слага прошутото. Разбърква се минута и се добавят гъбите и сушените домати. Щом се изпари водата им, се сипва виното. Разбърква се, докато се редуцира наполовина. Налива се сметаната и се подправя със сол и пипер на вкус. Добавят се моцарелата и магданозът.
- 3.
Полентата се нарязва на порции, поставя се в тавичка, намазана с маслото и отгоре се разпределя соса. Запича се за 10 - 15 мин. в фурна, загрята на 200° С, докато се стопи моцарелата и полентата се зачерви отдолу.