Начало За нас Реклама Контакти

Полента с гъбен сос

Снимка за Полента с гъбен сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Чистата полента е като празно платно, върху което може да се нарисува всичко, Тази рецепта е за ароматна картина на италианския вкус.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 200 г царевичен грис
  2. 1 л зеленчуков или пилешки бульон
  3. 50 г масло
  4. 50 г настъргано пармиджано
  5. 1 с. л. зехтин
  6. за соса:
  7. 1 с. л. зехтин
  8. 1 с. л. масло
  9. 2 скилидки чесън, ситно нарязан
  10. 100 г прошуто, нарязано на парченца
  11. 250 г гъби, тънко нарязани
  12. 2 с. л. сушени домати в олио
  13. 2 с. л. бяло вино
  14. 100 мл сметана 35%
  15. 1 топка мацарела, нарязана на кубчета
  16. 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  17. 1 с. л. масло
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бульонът се слага да заври. Посолява се на вкус. Докато ври, на тънка струя се добавя грисът при непрекъснато разбъркване с тел. Слагат се маслото и настърганото сирене. Бърка се на тих огън 8 - 10 мин., докато се сгъсти. Сипва се в тавичка на пласт с дебелина 2 см, за да се охлади.

  2. 2.

    През това време за соса се сгорещяват маслото и зехтинът. Слага се чесънът, разбърква се, докато стане ароматен, и се слага прошутото. Разбърква се минута и се добавят гъбите и сушените домати. Щом се изпари водата им, се сипва виното. Разбърква се, докато се редуцира наполовина. Налива се сметаната и се подправя със сол и пипер на вкус. Добавят се моцарелата и магданозът.

  3. 3.

    Полентата се нарязва на порции, поставя се в тавичка, намазана с маслото и отгоре се разпределя соса. Запича се за 10 - 15 мин. в фурна, загрята на 200° С, докато се стопи моцарелата и полентата се зачерви отдолу.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари