Плескавица шеф Мики
Точната формула за популярната Лесковашка плескавица, гвоздей на традиционната Лесковашка скара, е защитена сръбска търговска марка от 2007 г. А тази рецепта е специалитет на шеф Мики – майстор на скарата в софийския ресторант Кандахар.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г телешка кайма (най-добре от бут и с около 5% мазнина)
- 100 г краве кашкавал, нарязан на ситно
- 100 г бекон, нарязан на ситно
- лук, нарязан на ситно (на вкус, по желание)
- лют червен пипер, по желание
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти се омесват много добре с каймата. Оставя се да отлежи поне 2 часа.
- 2.
Оформят се 4 големи кюфтета с дебелина около един пръст.
- 3.
По желание се намазват със зехтин или олио и се пекат на средно силна скара 4-5 мин. от едната страна и още 3-4 мин. от другата.
- 4.
Гарнират се със ситно нарязан лук и домашна лютеница.