Начало За нас Реклама Контакти

Пита с месо и ориз

Снимка за Пита с месо и ориз
60
Време за приготвяне: 1 час + 1 час за втасване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта идва от завладяващата Странджа планина и в нея може да се открие кулинарното влияние на Близкия изток и приготвящите се там питки лахмаджун. 

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  1. за тестото:
  2. 500 г брашно
  3. 10 г мая
  4. 50 г прясно мляко
  5. 1 яйце
  6. 1 ч. л. сол
  7. 2 с. л. олио
  8. 1 с. л. масло
  9. за плънката:
  10. 500 г смляно месо
  11. 100 г ориз
  12. 250 г кашкавал, настърган
  13. 1 глава лук, настърган
  14. 2 пиперки, нарязани на ситно
  15. 2 домата, обелени и нарязани на ситно
  16. 1 ч. л. черен пипер
  17. 1 ч. л. червен пипер
  18.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се размива в хладкото мляко, прибавя се 1 с. л. от брашното и се оставя да втаса. Брашното се пресява и се оформя кладенче. Прибавят се маята, яйцето, 2 супени лъжици от олиото, ½ чаена чаша хладка вода и солта. Оформя се тесто, което се меси, докато стане гладко и престане да лепне. Оставя се да втаса, покрито с намаслено фолио, докато удвои обема си. Втасалото тесто се премесва и се разстила на дъното на тава, намазана с маслото.

  2. 2.

    Оризът се сварява в 150 мл подсолена вода и се смесва с каймата. Добавят се пиперките, доматите, половината от кашкавала, лукът, червеният и черният пипер. Сместа се посолява и се разбърква добре, след което се разстила върху тестото. Питата се поръсва с малко олио и се слага да се пече на 180° С за 30 мин. Изважда се от фурната и върху нея се настъргва останалият кашкавал.

  3. 3.

    Отново се връща във фурната и се пече, докато се разтопи кашкавала.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари