Пита с месо и ориз
Тази рецепта идва от завладяващата Странджа планина и в нея може да се открие кулинарното влияние на Близкия изток и приготвящите се там питки лахмаджун.
СъставНеобходими продукти за 6-8 порции
- за тестото:
- 500 г брашно
- 10 г мая
- 50 г прясно мляко
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- 2 с. л. олио
- 1 с. л. масло
- за плънката:
- 500 г смляно месо
- 100 г ориз
- 250 г кашкавал, настърган
- 1 глава лук, настърган
- 2 пиперки, нарязани на ситно
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. червен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се размива в хладкото мляко, прибавя се 1 с. л. от брашното и се оставя да втаса. Брашното се пресява и се оформя кладенче. Прибавят се маята, яйцето, 2 супени лъжици от олиото, ½ чаена чаша хладка вода и солта. Оформя се тесто, което се меси, докато стане гладко и престане да лепне. Оставя се да втаса, покрито с намаслено фолио, докато удвои обема си. Втасалото тесто се премесва и се разстила на дъното на тава, намазана с маслото.
- 2.
Оризът се сварява в 150 мл подсолена вода и се смесва с каймата. Добавят се пиперките, доматите, половината от кашкавала, лукът, червеният и черният пипер. Сместа се посолява и се разбърква добре, след което се разстила върху тестото. Питата се поръсва с малко олио и се слага да се пече на 180° С за 30 мин. Изважда се от фурната и върху нея се настъргва останалият кашкавал.
- 3.
Отново се връща във фурната и се пече, докато се разтопи кашкавала.