Пита с агнешко месо и сирене
Обичайната и изключително вкусна комбинация на агнешко със слабо ароматни свежи млечни продукти в тази рецепта е изкусителният пълнеж на пухкава средиземноморска пита.
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- за пълнежа:
- 1,2 кг агнешка плешка или 500 г сварено или печено агнешко месо
- лимонов сок, сол и пипер
- 2 дафинови листа
- 1 щипка канела
- ½ ч. л. кимион
- 400 г крем-сирене или фина извара
- 200 г моцарела, нарязана на малки кубчета
- 3 с. л. маскарпоне
- 3 с. л. мента, нарязана
- за тестото:
- 450 г брашно
- ½ ч. л. морска сол
- 20 г прясна мая
- 240 мл прясно мляко
- 1 яйце
- сусам за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Ако се ползва агнешка плешка, месото се подправя със сол, пипер и лимонов сок и се оставя да постои 3-4 часа на хладно. Слага се в тенджера заедно с дафиновите листа, покрива се с вода и се вари около 90 мин., докато омекне. Обезкостява се и се нарязва на малки кубчета. Подправя се със сол, пипер, кимион и канела.
- 2.
Докато месото се вари, се замесва тестото. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче. Маята се разтваря в млякото и се сипва в кладенчето заедно с разбитото яйце. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса, покрито с фолио, в намаслена купа около 2 часа или докато си удвои обема.
- 3.
Крем-сиренето, моцарелата и маскарпонето се разбъркват заедно. Подправят се със сол и пипер на вкус.
- 4.
Две трети от тестото се оформят на топка, която се разточва по дъното на намаслена тавичка с диаметър 26 см, така че краищата да висят навън. Отгоре се разпределят на пластове половината от сиренето, месото, ментата и останалото сирене. Останалото тесто се разточва на кръг с диаметъра на тавата и се поставя върху пълнежа. Висящите краища на долната кора се загъват навътре и се надиплят.
- 5.
Кората се набожда на няколко места с нож, намазва се с разбито яйце и се поръсва със сусам. Оставя се да втаса около 30 мин. и се пече в загрята фурна на 180° С около 35 мин. или докато добре се зачерви.