Пирамида на вкуса
Това ястие е изключително богато и сложно съчетание от аромати и вкусове в стил фюжън. Вдъхновено е както от голямата италианска традиция, така и от мексиканската екзотика, а съчетанието на бял шоколад с черен хайвер носи почерка на един от най-прочутите авангардни шеф-готвачи в света, англичанина Хестън Блументал.
СъставНеобходими продукти за 3
- за "бонбоните":
- 100 г пармиджано или грана падано
- 30 г гауда
- 2 с. л. смлян шамфъстък
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. тъмно какао
- за пълнежите:
- 100 г фино крем сирене
- 1 с. л. черен хайвер
- 1 ч. л. лют пушен червен пипер, смлян
- 10 г шоколад 90%
- 1 капка трюфелово олио
- 1 с. л. черен сусам
- за гарниране:
- 50 г бял шоколад
- 1 с. л. черен хайвер
- 50 г черен шоколад
- 1 с. л. крем сирене
- 1 капка трюфелово олио
- 2 резена прошуто
- за молето:
- 1 сушена люта червена пушена чушка
- 1 сушена сладка чушка
- 2 с. л. бял сусам
- 1 щипка семена от анасон
- ½ ч. л. семена от кориандър
- ½ ч. л. семена от кимион
- 2 щипки канела
- 5 зърна черен пипер
- 1 с. л. олио
- 2 с. л. бадеми
- 1 с. л. тиквени семки
- 1 скилидка чесън, необелена
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 200 г домати, нарязани на едри кубчета
- 10 г шоколад с 90% какао
Начин на приготвяне
- 1.
За молето чушките се покриват с гореща вода и се оставят за 20 мин.
- 2.
В сух тиган се слагат сусамът, семената от анасон, кориандър, кимион, черен пипер, бадемите, тиквените семки и канелата. Разбъркват се около минута, докато станат ароматни. Когато изстинат, се стриват в хаванче.
- 3.
Олиото се загрява и в него се слагат чесънът и лукът, разбъркват се 3-4 мин., слагат се доматите и чушките и се бъркат на силен огън 2-3 мин. Всичко се охлажда, чесънът се обелва и продуктите се пасират. Слагат се смлените подправки и нарязаният шоколад и всичко се загрява отново, докато се стопи шоколадът. Подправя се със сол на вкус. Оставя се да изстине.
- 4.
Белият и черният шоколад за гарниране се разтопяват в микровълнова фурна поотделно. Върху 2 плика за печене с лъжица се намазват кръгове с диаметър 10 см от черния и от белия стопен шоколад. Пликовете се опъват отгоре по дъното на 2 еднакви купички, обърнати наопаки, и се слагат в хладилника да се стегнат. Когато се втвърдят, пликовете внимателно се отделят.
- 5.
Пармиджаното и гаудата се настъргват фино, смесват се и се разделят на 3 части. Към първата се прибавят смлените ядки, към втората - червеният пипер, и към третата - какаото. 10 книжни капсули за бонбони се напълват с трите смеси и се слагат в микровълновата фурна на пълна мощност за 20-30 сек. или докато се разтопят. Охлаждат се и се изваждат.
- 6.
Крем сиренето за пълнежите се разделя на три части. Към първата се добавят запеченият черен сусам и трюфеловото олио, към втората - черният хайвер, и към третата - лютият пушен червен пипер и фино настърганият шоколад.
- 7.
"Бонбоните" се слепват две по две: кафявите с шоколадовия лют пълнеж, зелените с черния хайвер и оранжевите с трюфеловия пълнеж. Подреждат се във вид на триъгълна пирамида.
- 8.
Купичката от черен шоколад се напълва с лъжица от молето, купичката от бял шоколад се напълва с лъжица от черния хайвер.
- 9.
Резените прошуто се слагат между две малки топлоустойчиви купи, покрити с хартия за печене и се слагат в микровълновата фурна на пълна мощност за 20-30 сек. Охлаждат се и се отделя получената купичка. Напълва се с крем сиренето, разбъркано с трюфеловото олио.
- 10.
В трите края на пирамидата се слагат трите вида купи.