Пилаф с леща
Групата ястия, известни у нас през Турция като пилаф, са типични за целия регион. В Иран те се наричат поло, а ще ги срещнете като палов ош в Узбекистан и плов в Азербайджан или като пулао в Бангладеш и някои части на Индия. В Иран приготвят десетки видове пилаф, а сред най-популярните са със зелени подправки, със зелен фасул, с бакла и с вишни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. ориз басмати
- 1 ч. ч. леща
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 ч. л. куркума
- 1 щипка канела
- 1 ч. л. сол
- 4 ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон или вода
- 1 с. л. масло, по желание
- зелен лук за гарниране
-
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква, докато леко се зачерви. Добавят се куркумата и канелата, разбъркват се и се сипва измитата и отцедена леща. Разбърква се и се залива с бульона. Посолява се на вкус. Оставя се да поври 20 - 30 мин., докато почти се свари, но трябва да е още леко хрупкава.
- 2.
Добавят се оризът и маслото, разбърква се, ястието се покрива с капак и се оставя на много слаб огън още 10 мин. Дръпва се от огъня и се оставя още 10 мин.
- 3.
Капакът се отваря и се разбърква, за да стане рохкав оризът. Може да се гарнира със зелен лук или други зелени подправки.