Пилаф с кюфтенца
Сладките ориенталски вкусове и аромати на сочните кюфтенца са създадени да бъдат поднесени с ухаещ на масло сварен ориз.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за пилафа:
- 2 ч. ч. ориз
- 100 г масло
- 4 ч. ч. пилешки бульон
- за кюфтенцата:
- 600 г кайма
- 2 филии пълнозърнест хляб, натрошен
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 с. л. зехтин или олио
- 4 с. л. запечен белен шамфъстък или обикновени фъстъци
- 2 с. л. стафиди
- 100 мл бяло вино или розе
- 1 ч. ч. домати от консерва
- 1 ч. л. доматено пюре
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се залива с 1 л вряща вода, добавя се 1 с. л. сол, разбърква се и се оставя да изстине. Прецежда се и се измива под течаща вода.
- 2.
Слагат се да заври бульонът зедно с маслото. Сипва се оризът. Щом всичко отново заври, огънят се намалява, слага се капак и се оставя да къкри 10 мин. Изключва се котлонът и се оставя така 20 мин.
- 3.
Каймата се обърква с кората от хляба, пипера и магданоза. Ако не е солена, се подправя на вкус. С мокри ръце се оформят кюфтенца с големина и размер на орех.
- 4.
В загретия зехтин се слага лукът, задушава се заедно с 1 с. л. вода за 2-3 мин. и се добавят ядките и стафидите. Когато леко се зачервят, се налива виното. Щом изври наполовина, се слагат доматите и доматеното пюре.
- 5.
Кюфтенцата се пускат едно по едно във врящия сос за около 10 мин.
- 6.
Сосът и кюфтенцата се сервират върху пилафа и всичко се поръсва с пресен магданоз.
Стафидите са особено уважавани от кардиолозите, тъй като са богати на калий – извънредно полезен за сърцето. Препоръчват ги и на нервно възбудимите хора, защото сушеното грозде съдържа и магнезий. Богати са и на химическия елемент бор, който възпрепятства развитието на остеопороза. В стафидите има и манган, необходим за щитовидната жлеза. Ето защо добавяйте смело по една шепа от сладките сушени гроздови зрънца както в различни месни и зеленчукови ястия, така и в салати.