Начало За нас Реклама Контакти

Пилаф с кюфтенца

Снимка за Пилаф с кюфтенца
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сладките ориенталски вкусове и аромати на сочните кюфтенца са създадени да бъдат поднесени с ухаещ на масло сварен ориз. 

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за пилафа:
  • 2 ч. ч. ориз
  • 100 г масло
  • 4 ч. ч. пилешки бульон
  • за кюфтенцата:
  • 600 г кайма
  • 2 филии пълнозърнест хляб, натрошен
  • 1 ч. л. смлян шарен пипер
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 с. л. зехтин или олио
  • 4 с. л. запечен белен шамфъстък или обикновени фъстъци
  • 2 с. л. стафиди
  • 100 мл бяло вино или розе
  • 1 ч. ч. домати от консерва
  • 1 ч. л. доматено пюре
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се залива с 1 л вряща вода, добавя се 1 с. л. сол, разбърква се и се оставя да изстине. Прецежда се и се измива под течаща вода.

  • 2.

    Слагат се да заври бульонът зедно с маслото. Сипва се оризът. Щом всичко отново заври, огънят се намалява, слага се капак и се оставя да къкри 10 мин. Изключва се котлонът и се оставя така 20 мин.

  • 3.

    Каймата се обърква с кората от хляба, пипера и магданоза. Ако не е солена, се подправя на вкус. С мокри ръце се оформят кюфтенца с големина и размер на орех.

  • 4.

    В загретия зехтин се слага лукът, задушава се заедно с 1 с. л. вода за 2-3 мин. и се добавят ядките и стафидите. Когато леко се зачервят, се налива виното. Щом изври наполовина, се слагат доматите и доматеното пюре.

  • 5.

    Кюфтенцата се пускат едно по едно във врящия сос за около 10 мин.

  • 6.

    Сосът и кюфтенцата се сервират върху пилафа и всичко се поръсва с пресен магданоз.

  •  

Стафидите са особено уважавани от кардиолозите, тъй като са богати на калий – извънредно полезен за сърцето. Препоръчват ги и на нервно възбудимите хора, защото сушеното грозде съдържа и магнезий. Богати са и на химическия елемент бор, който възпрепятства развитието на остеопороза. В стафидите има и манган, необходим за щитовидната жлеза. Ето защо добавяйте смело по една шепа от сладките сушени гроздови зрънца както в различни месни и зеленчукови ястия, така и в салати.

Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари