Начало За нас Реклама Контакти

Пилаф от киноа с тиквички и маслини

Снимка за Пилаф от киноа с тиквички и маслини
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Готвенето в бульон е основна характеристика на пилафа, така че замяната на ориза с твърде интересната киноа е малък грях към правоверните почитатели на ориенталското ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. киноа
  • 3 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
  • ½ ч. л. сол
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 връзка пресен лук, нарязана
  • 2 стръка пресен чесън, нарязани
  • 4 сушени домата, ситно нарязани
  • 2 тиквички, нарязани на кубчета
  • 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  • 100 г маслини, нарязани
  • 3 с. л. копър, ситно нарязан
  •  черен пипер на вкус
  • за зеления сос:
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч. ч. орехи
  • 100 г зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • ⅓ ч. л. сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Киноата се измива под течаща вода, изцежда се, залива се с бульона, посолява се и се слага да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри 20 мин. или докато се свари. Останалата течност се отцежда.

  • 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се за минута. Слагат се тиквичките, чушката и сушените домати. Разбъркват се, докато започнат да се зачервяват. Прибавят се маслините, копърът, киноата, сол и пипер на вкус. Сипва се в тавичка и се запича 20 мин. във фурна, загрята на 190° С.

  • 3.

    За зеления сос всички продукти се пасират заедно.

  • 4.

    Лъжица от соса се слага на дъното на чиния и върху него се сипва пилафът. 

Подходящи типове вина
Март 2014
Още подобни рецепти
Коментари