Пилаф от киноа с тиквички и маслини
Готвенето в бульон е основна характеристика на пилафа, така че замяната на ориза с твърде интересната киноа е малък грях към правоверните почитатели на ориенталското ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. киноа
- 3 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
- ½ ч. л. сол
- 1 с. л. зехтин
- 1 връзка пресен лук, нарязана
- 2 стръка пресен чесън, нарязани
- 4 сушени домата, ситно нарязани
- 2 тиквички, нарязани на кубчета
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 100 г маслини, нарязани
- 3 с. л. копър, ситно нарязан
- черен пипер на вкус
- за зеления сос:
- 1 връзка магданоз
- 1 ч. ч. орехи
- 100 г зехтин
- 1 скилидка чесън
- ⅓ ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Киноата се измива под течаща вода, изцежда се, залива се с бульона, посолява се и се слага да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри 20 мин. или докато се свари. Останалата течност се отцежда.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се за минута. Слагат се тиквичките, чушката и сушените домати. Разбъркват се, докато започнат да се зачервяват. Прибавят се маслините, копърът, киноата, сол и пипер на вкус. Сипва се в тавичка и се запича 20 мин. във фурна, загрята на 190° С.
- 3.
За зеления сос всички продукти се пасират заедно.
- 4.
Лъжица от соса се слага на дъното на чиния и върху него се сипва пилафът.