Пикантен сушен грах
Сушеният грах би бил необичаен избор в Индия за това ароматно постно ястие, но пък много популярен сред хората от индийските диаспори в места като Тринидад, Гвиана, САЩ и Фиджи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. олио
- 1 с. л. синап
- 1 ч. л. семена от кимион
- ½ ч. л. куркума
- 10 листа къри
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 люта чушка, ситно нарязана
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 1 ч. л. гарам масала
- 200 г сушен зелен грах, обелен и разполовен
- 600 мл вода или зеленчуков бульон
- 3 домата, ситно нарязани или 250 г чери домати
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. ситно нарязан пресен кориандър
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява и в него се слагат синапът, кимионът, куркумата и листата къри. Разбъркват се, докато семената синап започнат да пукат. Прибавят се лукът, чесънът и чушката. След 3 мин. се слага гарам масалата, разбърква се и се слага грахът. Разбърква се и се залива с водата или бульона. След като заври, огънят се намалява и ястието се оставя да къкри под капак около 60 мин. или докато грахът омекне. От време на време се наливат по 100 мл гореща вода. В края на варенето ястието трябва да е гъсто и почти цялата течност трябва да се е поела от граха.
- 2.
Подправя се със сол и пипер на вкус. Слагат се доматите. След като поври на тих огън 10 мин., се подправя отново със сол, лимонов сок и кориандъра и се поднася.