Пене със сос от свински кюфтенца и артишок
Тази хармонична рецепта за паста на топ готвача Пламен Петров, както и много други, може да намерите в книгата "6 по 5 рецепти" на издателство "Гурме".
СъставНеобходими продукти за 4
- 500 г свински гърди без кост
- 2-3 скилидки чесън
- 6 артишока, пресни или бланширани
- 80 г бекон, нарязан на малки кубчета
- 80-100 мл зехтин екстра върджин
- 60 мл олио за запържване
- 3-4 филенца аншоа
- 12-14 пъпки каперси
- 60 мл бяло вино сухо
- 100 мл течна сметана
- 500 г пене
- 80 г пармезан
- едро смлян лют пипер, на върха на ножа
- 1 клонче клонче розмарин
- черен пипер
- магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Свинското месо накъцвам ситно, овкусявам със сол и черен пипер, половината от наситнения чесън, част от розмарина и 1 с. л. от бялото вино. Омесвам добре, като добавям малко газирана вода. Оставям да почине. С мокри пръсти оформям миникюфтенца.
- 2.
Артишока нарязвам на резени и запържвам в зехтин с една цяла скилидка чесън, която после отстранявам. Прибавям кюфтенцата и след като леко се запечатат, добавям бекона, ситно нарязаните каперси, аншоа и част от магданоза. Прибавям лютия пипер и бялото вино. Оставям го почти да изври и доливам един-два черпака гореща вода. Добавям сметаната. Оставям да къкри 5-6 минути.
- 3.
В голяма и дълбока тенджера с подсолена вряща вода сварявам пастата според инструкциите на опаковката. Прецеждам я с цедка и я изсипвам в соса, като оставям да поври още една минута. Доовкусявам с черен пипер, поръсвам с магданоз и настърган пармезан. При поднасяне поливам с фина струйка зехтин. Може да се добави и една супена лъжица краве масло, преди да се свали от огъня.