Начало За нас Реклама Контакти

Пене със сос от свински кюфтенца и артишок

Снимка за Пене със сос от свински кюфтенца и артишок
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази хармонична рецепта за паста на топ готвача Пламен Петров, както и много други, може да намерите в книгата "6 по 5 рецепти" на издателство "Гурме".

СъставНеобходими продукти за 4

  • 500 г свински гърди без кост
  • 2-3 скилидки чесън
  • 6 артишока, пресни или бланширани
  • 80 г бекон, нарязан на малки кубчета
  • 80-100 мл зехтин екстра върджин
  • 60 мл олио за запържване
  • 3-4 филенца аншоа
  • 12-14 пъпки каперси
  • 60 мл бяло вино сухо
  • 100 мл течна сметана
  • 500 г пене
  • 80 г пармезан
  •  едро смлян лют пипер, на върха на ножа
  • 1 клонче клонче розмарин
  •  черен пипер
  •  магданоз

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Свинското месо накъцвам ситно, овкусявам със сол и черен пипер, половината от наситнения чесън, част от розмарина и 1 с. л. от бялото вино. Омесвам добре, като добавям малко газирана вода. Оставям да почине. С мокри пръсти оформям миникюфтенца.

  2. 2.

    Артишока нарязвам на резени и запържвам в зехтин с една цяла скилидка чесън, която после отстранявам. Прибавям кюфтенцата и след като леко се запечатат, добавям бекона, ситно нарязаните каперси, аншоа и част от магданоза. Прибавям лютия пипер и бялото вино. Оставям го почти да изври и доливам един-два черпака гореща вода. Добавям сметаната. Оставям да къкри 5-6 минути.

  3. 3.

    В голяма и дълбока тенджера с подсолена вряща вода сварявам пастата според инструкциите на опаковката. Прецеждам я с цедка и я изсипвам в соса, като оставям да поври още една минута. Доовкусявам с черен пипер, поръсвам с магданоз и настърган пармезан. При поднасяне поливам с фина струйка зехтин. Може да се добави и една супена лъжица краве масло, преди да се свали от огъня.

Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари